Гарячка Західного Нілу.

Гарячка Західного Нілу – це особливо небезпечна хвороба, з трансмісивним механізмом передачі. У тяжких випадках характеризується гарячкою, запаленням головного мозку, лімфатичних вузлів, екзантемою. Включена до переліку подій, які можуть являти надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я й попадають під регуляцію Міжнародними медико–санітарними правилами 2005 року.

Хвороба розповсюджена в багатьох країнах Африки, Азії, Середземномор’я. Окремі спалахи реєструються в країнах Центральної Азії, Закавказзя, США, Канаді, Мексиці, країнах Центральної Америки і Карибського басейну, Австралії. Зафіксовані випадки в Росії та Україні.

Багато видів, переважно перелітних, птахів є головним джерелом та резервуаром гарячки Західного Нілу в природі. Також певне значення, як резервуар інфекції мають деякі дрібні ссавці, гризуни, кажани. Концентрація вірусу у крові птахів досить висока та зберігається тривалий період часу, тому роль птахів у передачі захворювання значно вища.

Переносниками захворювання є численні види комарів родів Culex, Aedes та Anopheles, які інфікуються під час харчування кров’ю інфікованих птахів. Вірус потрапляє в слинні залози комара та під час укусів комарів вірус може потрапляти в організм людей і тварин, де він розмножується і призводить до захворювання.

Сприйнятливість людей до хвороби є високою. Масштабний спалах гарячки Західного Нілу в Європі було зареєстровано в 1996-1997 роках у Румунії (захворіли близько 5 000 осіб). В 2018 році випадки захворювання спостерігалися в багатьох країнах Європи (Сербія, Італія, Греція, Угорщина, Румунія та інші) в тому числі і в Україні.

Інфекція може протікати безсимптомно, але у 20% хворих розвивається грипоподібне захворювання, що характеризується різким підвищенням температури, головним болем, болем у горлі, м’язах, суглобах і спині, слабкістю, нудотою і діареєю. Можуть бути також висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки, ураження нервової системи – менінгіт, енцефаліт, ознаки ураження головного мозку (розлади свідомості, парези, паралічі). Для попередження гарячки Західного Нілу проводять заходи, направлені на зниження чисельності комарів, застосовують захисний одяг, сітки на вікнах, репеленти. Вакцина для запобігання захворювання гарячкою Західного Нілу людей не розроблена.