У новий навчальний рік зі щепленнями

Календарем профілактичних щеплень передбачено, що кожна дитина повинна бути вакцинована від десяти інфекційних захворювань: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту (наказ МОЗ України від 16.09.2011 № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» зі змінами, внесеними наказами МОЗ України від 23.04.2019 № 958, від 01.02.2019 № 280, від 26.09.2016 № 996, від 11.08.2014 № 551).

Вимога про обов’язкову вакцинацію закріплена законами України: «Про захист населення від інфекційних хвороб (стаття 12), «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення (стаття 27) та підтверджена рішенням Верховного Суду.

Згідно 15 статті Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень або у випадку наявності медичних протипоказань до вакцинації.

Заборона не щепленим дітям відвідувати навчальні заклади є цілком виправданою. Дитина, котра не отримала щеплення, не лише стає потенційно небезпечною для оточення , а й сама піддається підвищеному ризику захворіти, відвідуючи організований колектив.

Відповідно 53 статті Конституції України, держава забезпечує доступність і безоплатність отримання повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах. Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну.

Шановні батьки! Вакцинуючись Ви не лише захищаєте своє здоров’я та здоров’я своєї дитини, а й долучаєтеся до формування колективного імунітету і дбаєте про здоров’я інших.