Про дослідження атмосферного повітря біля полігону «Башкирівка»

Державною установою «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» відповідно до листа Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної Державної адміністрації у зв’язку із розглядом звернень громадян стосовно  погіршення самопочуття внаслідок горіння чагарників та торф’яників біля полігону «Башкирівка» у Чугуївському районі 11-13 вересня проведені дослідження атмосферного повітря.

За результатами лабораторних досліджень встановлено, що у пробах, відібраних у смт Малинівка, смт Новопокровка та м. Чугуєві вміст ангідриду сірчистого та пилу неорганічного перевищує гранично допустимі концентрації (ГДК) майже у 3 рази. Вміст сажі у вищезазначених точках не перевищував ГДК.

Вміст досліджених хімічних речовин в атмосферному повітрі у пробах, відібраних у  с. Коробочкине, не перевищував ГДК.

Токсична дія ангідриду сірчистого може виявлятися вже в малих концентраціях. Газ створює неприємний смак у роті,  подразнює слизові оболонки очей і дихальних шляхів оскільки легко розчиняється в слизі гортані і трахеї. Постійна дія сірчистого газу може викликати захворювання дихальної системи, що нагадує бронхіт, він знижує опірність організму до респіраторних захворювань. При впливі на організм може викликати запалення слизових оболонок носоглотки, бронхів.

Сам по собі цей газ не завдає істотної шкоди здоров’ю населення, але в атмосфері реагує з водяною парою з утворенням вторинного забрудника – сірчаної кислоти.

Краплі кислоти переносяться на значні відстані і, потрапляючи в легені, їх руйнують. Найбільш небезпечна форма забруднення повітря спостерігається при реакції сірчистого ангідриду із зваженими частками, що супроводжується утворенням солей сірчаної кислоти, які при диханні проникають в легені і там осідають.

Найбільш небезпечний період, це ранковий період, оскільки за ніч небезпечна суміш концентрується у наземному шарі. Прогрівання повітря, ближче до обіду, підіймає все у повітря. У зв’язку з цим рекомендується обмежити фізичне навантаження, уникати перебування ранком на вулиці, оскільки в цей час концентрація смогу найвища, регулярно промивати ніс та горло. У приміщеннях слід проводити вологе прибирання.

При появі симптомів гострого захворювання, слабкості, ускладнення дихання, кашлю, безсоння необхідно звернутись до лікаря. За наявності хронічного захворювання, чітко виконувати призначення та рекомендації лікаря. У цей період слід приділити додаткову увагу престарілим людям, дітям та хворим, хто не має змоги собі допомогти.

Особливо обережними слід бути тим, у кого є легеневі захворювання. У цей період важлива консультація у лікаря, оскільки у період задимлення повітря зростає чутливість до алергенів та знижується імунітет організму.