Про епідемічну ситуацію з природно осередкових інфекцій

При проведенні багаторічного моніторингу на території Харківської області виявлено природні осередки іксодового кліщового бореліозу, лептоспірозу, туляремії, геморагічної лихоманки з нирковим синдромом, лістеріозу та інших інфекцій.

В 2019 році при відвідуванні  цих осередків інфікувалися та захворіли на іксодовий кліщовий бореліоз 209 осіб, діагноз лептоспірозу підтверджено у 3 осіб.

У осінній період до настання заморозків зростає активність кліщів у природі, відбувається міграція гризунів, що збільшує ризики інфікування збудниками природно осередкових інфекцій.

Щоб уникнути захворювання необхідно дотримуватись наступних правил:

  • захищати житлові будинки, льохи, овочесховища від проникнення гризунів, своєчасно проводити дератизацію приміщень;
  • колодязі обладнати кришками; не вживати воду із забруднених джерел;
  • захищати харчові продукти від потрапляння на них виділень гризунів, не вживати коренеплоди, зіпсовані гризунами;
  • перед заходом у ліс бажано обробити поверхню тіла аерозолем-репелентом для відлякування кліщів, одяг повинен якомога ретельніше захищати відкриті ділянки тіла;
  • для своєчасного виявлення кліщів, що присмокталися, необхідно кожні дві години при перебуванні в лісі та при виході з нього проводити само- і взаємо огляди;
  • після повернення з прогулянки ретельно оглядати домашніх тварин, принесені осінні букети з листя та квітів, гриби переглядати та струшувати над розстеленою світлою тканиною або білим папером.

Лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗУ» (тел. 315 01 20) для підтвердження діагнозу та у разі укусу кліщем для визначення необхідності профілактичного лікування проводяться сучасними методами лабораторні дослідження на природно осередкові інфекції.