Оперативні дані щодо захворюваності на кір у Харківській області

За 39 тиждень поточного року серед мешканців області зареєстровано 4 випадки кору у м. Харкові серед дорослих, які не мають даних про щеплення.

З початку року станом на 25.09.2019 зареєстровано 4519 хворих. Переважна більшість захворілих – дорослі  (3122 осіб – 69,1%), питома вага дітей – 30,9% (1397 осіб).

За соціальними групами населення розподіл хворих наступний: непрацюючі – 30,1%, робітники транспорту, промпідприємств та інші – 18,6%, працівники шкіл, ДНЗ, сільського господарства та харчової промисловості – 1,9%, учні загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів – 15,1%, студенти вищих навчальних закладів, учні технікумів та ПТУ – 10,3%, неорганізовані дошкільники – 9,7%, службовці – 5,0%, медичні працівники – 4,0%, діти, які відвідують дошкільні навчальні заклади – 3,9%, пенсіонери – 0,8%, діти дитячих будинків – 0,6%.

Питома вага нещеплених серед захворілих склала 70,6% – 3190 осіб, у тому числі з причин відмови та відсутності даних про проведені щеплення – 92,4% (2949 хворих). Аналіз захворюваності щеплених (1329 осіб) свідчить, що 459 хворих (34,5%) мають тільки одне щеплення, тобто також не мають імунного захисту.

Нові спалахи кору не зареєстровані.

Довідково: кір – це повітряно-краплинна інфекція. Джерелом інфекції є хвора на кір людина, у період, з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня висипань. Зараження відбувається через вдихання з повітря найдрібніших крапель (аерозолю) слизу, що містить віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого на кір. У випадку зараження, після контакту із хворим, перш ніж хвороба проявиться проходить від 7 до 17 днів.

Розпочинається захворювання з підвищення температури тіла, кашлю, нежиті, головного болю, слабкості, болі в очах та сльозотечі. На 2-3 день хвороби (на піднебінні) з’являються рожеві крапкові висипання (енантема), а на слизовій оболонці щік, ясен та губ – характерні для кору маленькі білі плями. На 4-5 день хвороби на шкірі голови, за вухами, на обличчі з’являється висип, який поширюється на тулуб, верхні та нижні кінцівки.

Перебіг хвороби може ускладнюватися ларингітом, трахеїтом, бронхітом, кон’юнктивітом, блефаритом, отитом, але найтяжчими ускладненнями є енцефаліт та пневмонія.