СКАЗ: ВАКЦИНУВАТИ – ЛІКВІДУВАТИ»

З 2007 року 28 вересня людством відмічається Всесвітній день боротьби зі сказом.

З нагоди цього дня у Київському Національному університеті біоресурсів та природокористування на базі факультету ветеринарної медицини 27.09.2019 пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Сказ: вакцинувати – ліквідувати», в якій взяла участь і представник ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України».

В своїх виступах учасниками конференції було акцентовано увагу на епізоотичній ситуації зі сказу в Україні, проблемах діагностики та профілактики сказу людей та тварин, урбанізації сказу в країні, шляхах оздоровлення території України від сказу.

Обговорено коло питань, пов’язаних з особливостями формування антирабічного імунітету профілактики сказу серед безпритульних тварин. Особливу увагу було приділено організації імунізації в умовах тривалої епізоотії сказу в Україні, представлено аналіз ефективності пероральної вакцинації диких м’ясоїдних, використання новітніх технологій в прогнозуванні епізоотії сказу.

Також метою конференції було підвищення інформованості щодо проблем сказу людей і тварин в Україні, зацікавлення ЗМІ більш активно залучитися до профілактичної роботи із запобігання сказу.

У проведенні заходу взяли участь науковці Національного університету біоресурсів та природокористування, спеціалісти Держпродспоживслужби України, фахівці ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та обласних лабораторних центрів МОЗ України.

За результатами конференції прийнято резолюцію, одним з пунктів якої наголошено про наявну потребу прийняття Національної програми боротьби зі сказом. З резолюцією передбачається ознайомити керівництво Міністерства економіки України, Міністерства охорони здоров’я України та інших державних структур, від яких залежить вирішення проблем іррадіації сказу в країні.