Всесвітній день зору.

Щорічно у другий четвер жовтня під егідою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я проводиться Всесвітній день зору (World Sight Day). В 2019 році Всесвітній день зору припадає на 10 жовтня. Ця дата відзначена в календарі для залучення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з порушенням зору.

Більше 300 мільйонів людей у всьому світі мають різні проблеми із зором, при цьому 40 мільйонів з них вже осліпли.        Проблема ускладнюється тим, що багато захворювань очей починаються і протікають безсимптомно, тому людина йде до фахівця лише тоді, коли виникає дискомфорт у зв’язку з  погіршенням зору.

Сьогодні глаукома і катаракта діагностуються не лише у людей зрілого віку, а також дуже часто зустрічаються і у молоді. Втрату зору у молодого покоління провокує надмірне захоплення комп’ютерними іграми або тривала робота за монітором без перерв та обов’язкової зарядки для очей. Результатом перенапруження очей стає поява сухості, сльозоточивості, почервоніння склер.

Офтальмологи довели, що гострота зору може бути збережена за допомогою нескладних заходів профілактики:

–  масаж очей і спеціальні вправи, які виконуються по декілька разів в день, тримають в тонусі м’язи очей, знімають напругу і значно покращують кровопостачання;

–  поперемінне сильне зажмурювання, а потім розслаблення очей добре тренує внутрішні очні м’язи;

–  переведення погляду з предмету, що знаходиться поруч, на дальній – тренує акомодацію ока;

– перерви в роботі обов’язкові: кожні дві години роботи перед монітором повинні перериватися п’ятнадцятихвилинним відпочинком, навіть коли ви ще не відчуваєте втоми;

–  профілактичні огляди необхідно проходити два рази в рік для контролю стану очного дна, внутрішньоочного тиску і гостроти зору.  Людям, які мають генетичну схильність до розвитку захворювань очей, а також страждають від надмірної ваги, діабету або артеріальної гіпертензії, забувати про візити до офтальмолога ніяк не можна.

Заходи, присвячені Дню зору в різних країнах, зазвичай включають численні просвітницькі акції, безкоштовні профілактичні огляди населення, консультації фахівців-офтальмологів.

Щоб цей яскравий світ продовжував грати всіма барвами, а не поринув у темряву, турбота про здоров’я очей повинна бути постійною!