Поради грибникам

Після сухого та спекотного літа настали погодні умови, сприятливі до появи    дикорослих грибів  та  «тихого полювання».

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння.

За останні 5 років у Харківській області від отруєнь грибами постраждала  61 особа, у тому числі 6 дітей (17%). Три дорослі людини, на жаль,  померли. Найчастіше отруєння виникали внаслідок споживання  пластинчатих грибів (сироїжки, рядовка) та грибів, які постраждалі не знали.

Бліда поганка, яку важко відрізнити від сироїжок та рядовки,  один з найнебезпечніших отруйних грибів. Отрута блідої поганки  діє поступово, симптоми отруєння  виникають через тривалий час після вживання цього гриба (від 6-12 годин  до   2-3 діб). Тому людина перші симптоми отруєння не завжди пов’язує із вживанням грибів. Отруєння блідою поганкою не обійдеться кишковим розладом (пронос, блювота,  спастичний біль у животі), а  розвиваються судоми, особливо литкових м’язів, з’являється жовтушність слизових оболонок ротової порожнини, очей, токсичний гепатит,  нефропатія та гостра  серцева недостатність,  в результаті  якої  і  настає смерть.

Надійний спосіб уникнути отруєнь грибами – відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені (печериці, гливи), купуючи  їх в магазинах. Якщо ви все ж таки відправились до лісу, то обов’язково врахуйте наступне:

  1. Небезпечно збирати гриби біля автошляхів, промислових підприємств та складів, в межах населених пунктів, оскільки гриби, ніби губка, всмоктують токсичні речовини, які містяться у вихлопних газах автомобілів, повітрі, грунті;
  2. Ніколи не збирайте гриби, яких ви не знаєте;
  3. 3. Не дозволяйте збирати і вживати гриби дітям;
  4. Не слід збирати старі та червиві гриби;
  5. Не куштуйте на смак сирі гриби;
  6. Всі зібрані гриби необхідно ретельно перебрати і викинути сумнівні, підозрілі;
  7. Дотримуйтесь технології приготування страв із грибів. Не забувайте, що гриби потрібно тричі кип’ятити у великій кількості підсоленої води по 30 хвилин, міняючи воду;
  8. Не включайте гриби в раціон харчування осіб похилого віку та людей з захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  9. Свіжі гриби – це продукт, що швидко псується, вони є хорошим середовищем для розвитку мікроорганізмів, тому потребують обробки не пізніше 3-х – 4-х годин після збору.

Якщо вже трапилася біда,  і ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких,   перш за все промийте шлунок водою,  пийте      багато рідини для відновлення водно-сольового  балансу та виведення  токсинів з організму, прийміть ентеросорбент (наприклад активоване вугілля, з розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла)  і відразу ж викликайте “швидку   допомогу”. Ніякого самолікування!  Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.   Щоб захистити себе і свою сім’ю

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Грибник не має права на помилку!