Про результати моніторингових відвідувань дитячих навчальних закладів за 9 місяців 2019 року

Фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» проводяться моніторингові відвідування дитячих навчальних закладів, в ході яких здійснюються лабораторні дослідження.

За 9 місяців 2019 року дослідження проведені у 505 дитячих навчальних закладах області, з них у 281 (55,6%) закладах виявлено відхилення від нормативних вимог.

При проведенні досліджень питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» перевищення показників епідемічної безпеки виявлено у 37 закладах (9,9% із числа обстежених), за санітарно-хімічними показниками – у 42 закладах (17,5% із числа обстежених) 12 районів області (Вовчанський, Ізюмський, Близнюківський, Борівський, Валківський, Харківський, Куп’янський, Первомайський, Великобурлуцький, Шевченківський, Кегичівський, Зачепилівський), містах Харків та  Лозова.

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників) виявлено бактерії групи кишкової палички у 101  закладі (25,6% із числа обстежених) в 11 районах області (Борівський, Красноградський, Кегичівський, Золочівський, Первомайський, Балаклійський, Дергачівський, Куп’янський, Сахновщинський, Вовчанський, Шевченківський), містах Харків та Люботин. Це свідчить про недотримання санітарно – гігієнічних вимог  щодо режиму миття кухонного інвентарю та столового посуду, недотримання персоналом правил особистої гігієни, що може призвести до виникнення спалахів кишкових інфекцій у дитячих колективах.

При дослідженні  готових страв на мікробіологічні показники у 16 закладах (3,2% із числа обстежених)  5  районів області (Борівський, Куп’янський, Балаклійський, Ізюмський, Зачепилівський) та в м. Харкові результати досліджень не відповідали вимогам нормативної документації, що також може бути причиною виникнення спалахів кишкових інфекцій у дітей.

За результатами вибіркового обстеження на ентеробіоз (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції) в 43 дитячих дошкільних закладах (25% із числа обстежених) та в 61 школі (39% із числа обстежених) 8 районів області   (Ізюмський, Барвінківський, Борівський, Первомайський, Балаклійський, Зачепилівський, Вовчанський, Дергачівський), містах  Ізюм та Люботин виявлено ентеробіоз у 264 дітей та 10 осіб персоналу. Це свідчить, що у вищезазначених закладах дітьми та персоналом не дотримуються правила особистої гігієни, не проводиться належне миття та дезінфекція предметів побуту.

Проведено дослідження калорійності готових страв, зареєстровані відхилення від нормативних вимог щодо вкладання продуктів при приготуванні страв та відповідності меню-розкладок затвердженим нормам харчування у 115 закладах  (34,3% із числа обстежених) у 12 районах області (Богодухівський, Вовчанський, Первомайський, Балаклійський, Зміївський, Ізюмський, Борівський, Барвінківський, Близнюківський, Лозівський, Куп’янський, Харківський) та місті Харкові.

Інформації щодо результатів моніторингових відвідувань (візитів) по кожному перевіреному дитячому навчальному закладу направлені до відома та реалізації наданих рекомендацій  керівникам та власникам дитячих закладів, а також надані в органи влади та органи місцевого самоврядування адміністративних територій.