Профілактика кишкових інфекцій викликаних умовно-патогенними мікроорганізмами

За 9 місяців 2019 року серед населення області зареєстровано 3718 випадків гострих кишкових інфекцій. При цьому більшість з них (54,0%) викликані умовно-патогенними мікроорганізмами. Умовно-патогенні мікроорганізми – це велика група бактерій (ентерококи, стафілококи, стрептококи, ентеробактери, цитробактери, гафнії, серрації, псевдомонади, протеї, клебсієли та ін.), які постійно перебувають в шлунково-кишковому тракті, як правило, позбавлені хвороботворних властивостей і не викликають інфекційних захворювань у здорової людини. Значна кількість цих бактерій знаходиться на шкірі та слизових рота і носа.

Їх патогенна дія проявляється при зниженні захисних сил організму: прийом алкоголю, тютюнопаління, наркоманія, нервові стреси, фізичні перенавантаження, вікові зміни, недосконалість лімфатичної системи у маленьких дітей, різні захворювання, атибактеріальна та гормональна терапія. Все це порушує нормальну мікрофлору шлунково-кишкового тракту, яка в нормі пригнічує активність умовно- патогенних мікроорганізмів.

Широке розповсюдження умовно- патогенних мікроорганізмів пов’язано з їх біологічними властивостями, що забезпечують стійкість до багатьох факторів навколишнього середовища (антибіотиків та дезінфектантів, низьких та високих температур, ультрафіолетового опромінювання). Вони тривало зберігаються на відкритому повітрі, у грунті, на різних предметах та харчових продуктах. Не гинуть при мінусових температурах, життєздатні в сирій колодязній та водопровідній воді.

Зараження відбувається під час вживання забруднених бактеріями, або їхніми токсинами продуктів харчування, води. Джерелом забруднення харчових продуктів можуть бути люди, хворі на ангіну, гостру респіраторну вірусну інфекцію, гнійничкові захворювання шкіри і, в першу чергу, рук.

Період від моменту потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання може становити від декількох годин до семи діб. Клінічні прояви це – підвищення температури тіла, нудота, блювота, біль у животі, рідкі та часті випорожнення.

При появі цих симптомів потрібно негайно звернутися за медичною допомогою. Лікування вдома допустиме тільки при легких формах захворювання, діагностувати які може тільки лікар. Не варто займатись самолікуванням, оскільки це може призвести до ускладнень. Щоб запобігти зараженню інших членів сім’ї, треба ізолювати хворого та виділити окремий посуд. Під час догляду за хворим необхідно проводити дезінфекційні заходи.

Для профілактики кишкових інфекцій необхідно виконувати прості заходи:

  • дотримуватись правил особистої гігієни (ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету та громадських місць);
  • дотримуватись правил приготування та зберігання продуктів харчування, термічної обробки готових страв;
  • не допускати контакту з продуктами харчування осіб, які страждають на діарею та простудні захворювання, фурункульоз або мають інфіковані рани шкіри рук;
  • перед споживанням овочі, фрукти необхідно добре промивати питною водою, а при споживанні дітьми – обдавати окропом;
  • вживати слід тільки доброякісну питну воду;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках;
  • не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном придатності.

Пам’ятайте про чистоту приміщень, утримуйте в чистоті кухонне обладнання, інвентар та посуд, що використовуються під час приготування їжі.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!