Нарада з головними лікарями закладів охорони здоров’я

30.10.2019 на базі комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради відбулась нарада з головними лікарями закладів охорони здоров’я області та м. Харкова під головуванням директора департаменту охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації.

У нараді взяла участь директор державної установи «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України» з доповіддю про стан захворюваності вірусними гепатитами та дифтерією в Україні та Харківській області за 9 місяців 2019 року.

Визначені пріоритетні напрямки подальшої роботи в частині покращення епідеміологічного нагляду за вірусними гепатитами; зосереджено увагу на своєчасному виявленні хворих на дифтерію та проведенні профілактичних та протиепідемічних заходів.

Довідково. За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», станом на 29 жовтня, в Україні  зареєстровано 20 випадків дифтерії, з них 18 у жовтні місяці, серед мешканців Луганської, Хмельницької, Тернопільської, Закарпатської областей та м. Київ.

Нагадуємо! Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням ротоглотки та дихальних шляхів з розвитком фібринозного запалення в місці проникнення збудника та передається  повітряно – краплинним шляхом.

Захворювання розпочинається з появи болі у горлі, підвищення температури, лихоманки, набряку слизової оболонки ротоглотки, появи наліту на мигдалинах сірого кольору, осиплості голосу, набряку шиї, збільшення шийних та підщелепних лімфатичних вузлів.

Хвороба небезпечна своїми ускладненнями (інфекційно-токсичний шок, міокардит, пневмонія, гостра ниркова недостатність), які можуть виникнути у будь-який період захворювання.

Найефективнішим засобом захисту від дифтерії – є вакцинація, яка проводиться  відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

Щоб захистити себе та своїх дітей від дифтерії необхідно звернутись до лікаря для перевірки напруженості імунітету до дифтерії та у разі необхідності провести щеплення.