Мовембер: 5 фактів про рак яєчка

З 2007 року в листопаді українці активно долучаються до світової соціальної ініціативи Мовембер або “Вусопад”. Цього місяця чоловіки не голяться для того, щоби привернути увагу до проблем чоловічого здоров’я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожний 6-й чоловік протягом свого життя хворіє однією з форм раку простати. Проте молоді чоловіки найчастіше хворіють саме на рак яєчка. Які його ознаки, чому варто хоча б раз на місяць проводити самодіагностику та як вберегтись від нього, читайте далі.  

Рак яєчка – найпоширеніший у чоловіків 15-35 років

Яєчка – це парні чоловічі залози, що утворюють чоловічі статеві клітини (сперматозоїди) та гормони (переважно тестостерон). Яєчка розміщені в мошонці, вони мають овальну форму та складаються з великої кількості маленьких канальців. На задньому краю яєчка знаходиться його придаток, з якого виходить сім’явиносна протока. Зазвичай яєчка розташовані не на одному рівні і можуть відрізнятися за розмірами.

Біль у шлунку може бути симптомом

А ще:

  • Поява вузла всередині мошонки;
  • ущільнення тканин;
  • збільшення органу та мошонки, набряк;
  • біль в області сім’яного канатика та яєчка.

Біль у животі також може бути симптомом раку яєчок. Його може спровокувати запалення заочеревинних лімфовузлів. При проростанні пухлини збільшуються лімфатичні вузли, а з ними з’являються болі у спині, важке дихання, ядуха та слабкість. Може також підвищитись гормональна активність та спровокувати зміну вторинних статевих ознак: гінекомастію(збільшення грудей), раннє статеве дозрівання, гірсутизм (раннє оволосіння) у хлопчиків.

Факторами, що підвищують ризики раку яєчка вважають: неопущення яєчок і наявність хворих на рак яєчка у родині.

Самодіагностика рятує чоловіче здоров’я  

Для діагностування раку яєчок потрібно кожного місяця проводити самостійний огляд яєчок. Пальпація обох яєчок може попередити вас про можливі онкологічні зміни у вашому організмі. Якщо ви виявили в мошонці нехарактерні вузли, потовщення чи набряк, потрібно звернутися до лікаря.

Лікар проведе зовнішній огляд, пальпування пахових лімфовузлів, а також огляд грудей для виключення гінекомастії.

Наступний крок – застосування діафаноскопії. Це метод просвічування вузьким променем світла мошонки. Він дозволяє відрізнити кісту, наповнену рідиною, від щільного тіла доброякісної пухлини або раку яєчок.

До методів виявлення ознак раку яєчок відносять: клінічні, імунохімічні та біохімічні аналізи крові та сечі. Черевна порожнина пацієнта з ознаками раку яєчок оглядається за допомогою УЗД.

Діагноз «рак яєчка» встановлюють за результатами біопсії тканин яєчка.

Дослідження дозволяє визначити тип пухлини і спрогнозувати передбачувану швидкість розвитку раку яєчка.

99% чоловіків, які лікують рак, яєчка виживають

Рак яєчка лікується комплексно. Хірургічне лікування передбачає повне видалення ураженого органу разом із придатком – орхіектомію або гемікастрацію. При виявленні метастаз раку в очеревині також проводять заочеревинну лімфоденектомію. Це процедура видалення найближчих лімфовузлів і ревізія всіх органів черевної порожнини.

Перед процедурою видалення яєчка лікарі рекомендують здати сперму, якщо ви плануєте мати дітей.

Після операції та відновного періоду починають хіміо- та радіотерапію.

Хіміотерапевтичне лікування раку яєчок проводиться за допомогою внутрішньовенних ін’єкцій або таблеток.

Планові огляди чоловіків  

Чоловікам від 40 до 49 років треба проходити огляд у уролога – 1 раз на рік.

Після огляду лікар може призначити аналіз крові на ПСА-тест (Простат-специфічний антиген).

Чоловікам від 50 років і більше треба проходити огляд у уролога – 1 раз на рік.

Після огляду лікар може призначити аналіз крові на ПСА-тест (Простат-специфічний антиген). Колоноскопію – 1 раз на 5 років.

Після 60 років інші обстеження призначає сімейний лікар чи терапевт за потребою.

Детальніше про планові огляди: https://bit.ly/2rk5mxC

Інформація з сайту МОЗ України

https://moz.gov.ua/article/news/movember-5-faktiv-pro-rak-jaechka