До всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Щороку, починаючи з 1988 року, Всесвітньою організацією охорони здоров’я 1 грудня відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом. У 2019 році Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІД присвячений темі «Громади мають значення». Визначена тема підкреслює ключову роль, яку грають спільноти в протидії СНІДу на міжнародному, загальнонаціональному і локальному рівнях.

Перший випадок СНІД було зареєстровано у 1983 році. На сьогодні, за даними ЮНЕЙДС та Всесвітньої організації охорони здоров’я з ВІЛ-інфекцією у світі живе близько 37 мільйонів людей, в тому числі близько 2 мільйонів дітей, віком до 15 років. Близько 25 мільйонів отримують антиретровірусну терапію. Завдяки активній просвітницькій роботі, дотриманню принципів захисту кількість нових випадків зараження ВІЛ скоротилось на 40% у зрівнянні з 1997 роком, коли цей показник був максимально високим. ЮНЕЙДС координуючи міжнародні заходи протидії СНІДу як загрозі суспільній охороні здоров’я має на меті повну перемогу над ним до 2030 року.

На сьогодні, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. За 10 місяців 2019 року в нашій області за результатами тестів виявлено 543 ВІЛ-інфікованих особи, що на 0,6 % більше аналогічного періоду минулого року. У 210 таких осіб діагностовано СНІД, що на 7,9 % менш ніж у 2018 році.

ВІЛ-інфекція має тривалий перебіг хвороби, пов’язаний з прогресуючим зниженням імунітету, розвитком імунодефіциту та приєднанням опортуністичних хвороб (інфекційні, онкологічні захворювання).

Антиретровірусна терапія (АРТ), яка використовується при лікуванні, дозволяє людям, які мають ВІЛ позитивний статус вести якісне та продуктивне життя. Вона гальмує розвиток опортуністичних захворювань та дає можливість попередити подальшу передачу ВІЛ.

На ВІЛ-інфекцію хворіють тільки люди, а джерело інфекції – хворий або вірусоносій. Зараження  відбувається при потраплянні вірусу з інфікованою біологічною рідиною: у кров – через ушкоджену шкіру, слизові оболонки – штучним шляхом (переливання препаратів крові, трансплантація, використання нестерильного інструментарію при маніпуляціях) або природним (статевий або трансплацентарний шлях), у дітей можливе інфікування внаслідок грудного вигодовування.

ВІЛ-інфекція не передається при побутових, виробничих контактах та при звичайному спілкуванні. Вакцини проти СНІДу не існує, тому єдиним способом запобігання ураженню є уникнення ситуацій, які створюють ризик зараження, а саме:

  • не вживати наркотики, уникати незахищених статевих контактів;
  • уникати проведення таких маніпуляцій, як пірсинг, татуювання, якщо немає впевненості, що для цього використовується стерильний інструментарій;
  • користуватись індивідуальними предметами особистої гігієни (прибори для гоління, манікюру тощо).