З історії становлення санітарно-епідеміологічної служби на Харківщині. Жовтнева райсанепідстанція

Жовтнева райсанепідстанція була організована ще до Другої Світової війни, але документи, що визначали дату організації СЕС, не збереглися.

Санепідстанція відновила свою роботу 23 серпня 1943 року.

До 1954 року санепідстанція не мала постійного приміщення і займала кілька кімнат у будівлях №№ 11 та 27 по вул. Свердлова (тепер Полтавський Шлях).

У 1959 році штати Жовтневої райСЕС збільшилися за рахунок приєднання Червоно-Баварської СЕС в результаті реорганізації районів міста Харкова відповідно до Указу Президії Верховної Ради України від 13.06.1959 та у зв’язку з ліквідацією Червоно-Баварського району.

З 1961 по 1996 роки санепідстанція знаходилась у двоповерховому будинку по  вул. Жовтневої революції, 58 (тепер Москалівська). Спочатку СЕС займала приміщення загальною площею 130 м2, у т. ч. санітарні відділи – в кімнаті площею 24 м2, епідвідділ –  20 м2, хімлабораторія – 15 м2, баклабораторія – 36 м2. СЕС мала автомашину “Шкода”, яка стояла у гаражі одного з промислових підприємств. У 1963 році рішенням райвиконкому санепідстанції був переданий двоповерховий будинок з площею 386 м2, де розмістилися санітарно-гігієнічний відділ з санітарно-гігієнічною лабораторією та епідвідділ. Баклабораторія була переведена у будівлю по вул. Китаєнка, 5-а площею 110 м2.

Розміщення санепідстанції на 2-х територіально віддалених площах значно ускладнювало роботу фахівців та оперативний взаємозв’язок між відділеннями та баклабораторією. Тому у 1996 році рішенням Жовтневого райвиконкому санепідстанції було передано будівлю по Профспілковому бульвару, 60-а загальною площею 1100 м2, де усі відділення та лабораторії, у т. ч. баклабораторія, розмістилися під одним дахом.

Багато чудових людей працювало в Жовтневої райСЕС – помічник санітарного лікаря ВГП Єременко Галина Іванівна (нагороджена медаллю “За трудову доблесть”), Кузнєцова Аделіна Миколаївна (мала звання “Відмінник охорони здоров’я”) та багато-багато інших