Встигнути у 2019: список корисних для здоров’я справ

Рік майже добігає кінця. Водночас ще є майже тиждень, протягом якого можна встигнути зробити багато корисного для свого здоров’я. Склали для вас список справ, які можна зробити в цьому році, щоби бути здоровими. 

Дотримуйтеся здорового харчування

Почніть, наприклад, зі святкового меню. Зробіть його більш здоровим. Запікайте, а не смажте м’ясо. Замість кетчупу та майонезу використовуйте гірчицю в зернах, йогурт без наповнювачів тощо. Намагайтеся додавати більш корисні компоненти: свіжий огірок замість солоного, відварене філе замість ковбаси та шинки.

Більше порад, як зробити святкове меню не лише смачним, а й корисним для здоров’я: https://goo.gl/zeh4kM

Поради щодо здорового харчування загалом дуже прості – споживайте щодня овочі, бобові, фрукти, ягоди, цільні злаки, горіхи, молочні та кисломолочні продукти, рибу або м’ясо, яйця. Обмежте кількість солі, цукру і жирів. Як має виглядати тарілка здорового харчування можна прочитати за посиланням: https://goo.gl/bWgpec

Спробуйте зробити здорове харчування звичкою для усієї сім’ї вже у цьому році:  https://goo.gl/K99Ah7

Відвідайте свого лікаря та зробіть щеплення

Якщо ще не обрали свого лікаря (терапевта, сімейного лікаря або педіатра) – зробіть це. Ви можете його обрати, не залежно від місця реєстрації. Головне – знайти фахівця, якому ви зможете довірити своє здоров’я.

Перевірте, чи маєте ви та ваші діти усі необхідні вакцини за Календарем щеплень (https://goo.gl/ES4MUw). Якщо ні – надолужте пропущені щеплення якнайшвидше. Вакцинація – дієвий спосіб попередити інфекційні захворювання. Вакцини, що входять до національного Календаря щеплень, закуповуються за державний кошт і надаються безоплатно. Нагадуємо, що дорослим необхідно ревакцинуватися від дифтерії та правця кожні 10 років. Докладніше, від яких хвороб захищає вакцинація: https://goo.gl/RvGW4Y.

І в жодному разі не займайтеся самолікуванням. Воно може нашкодити. Краще зверніться до лікаря.

Приділяйте час фізичним вправам

30 хвилин фізичних навантажень на день зменшують ризик інсульту, діабету та раку, продовжать тривалість та якість життя. Також вони поліпшують настрій. Якщо не маєте часу на повноцінне тренування, намагайтеся пройти пішки принаймні частину свого шляху на роботу. Зробіть це своєю звичкою вже в цьому році. Нагадаємо, що прогулянка і хатня робота – це також фізична активність.

Станьте донором крові

Одна донація крові може врятувати цілих три життя! Крім того, це корисно і для самого донора – огляд перед донацією допоможе бути в курсі та тримати під контролем стан власного здоров’я.

Ви можете стати донором крові, якщо ваша вага більше 50 кг, вам вже виповнилось 18 років та ви здорові.

Щоб підготуватися до донорства крові:

  • не приймайте анальгетики та аспірин за 3 дні до донації
  • обмежте вживання жирної, смаженої, гострої та копченої їжі, молочних продуктів напередодні та в день здачі крові
  • не вживайте алкоголь за 48 годин до донації
  • не куріть протягом 2 годин до процедури
  • вранці обов’язково легко поснідайте

Докладніше, які є протипоказання до донорства та як підготуватися до здачі крові, що робити під час та після донації. Подивіться, де можна здати кров.

Чоловіки можуть здавати кров не частіше 5 разів на рік, а жінки – 4 разів на рік.

Почніть рятувати життя ще у цьому році.

Киньте курити

Киньте, якщо курите. Ви ще встигаєте зробити це у цьому році. Не починайте, якщо не маєте цієї шкідливої звички. Куріння є однією із головних причин виникнення серцево-судинних захворювань. Сигаретний дим у закритих приміщеннях містить більше 4000 хімічних речовин. З них – понад 50 викликають рак. З першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, викликаних курінням, зменшуватися. Докладніше, чому необхідно кинути курити: https://goo.gl/VgZnTK

Висипайтеся

В середньому щонайменше 7 годин сну щоночі допоможуть уникнути низки захворювань – діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, збільшення ваги та ожиріння, порушення імунної системи, погіршення психічного здоров’я, депресії.

Докладніше, скільки годин необхідно спати та як поліпшити сон: https://goo.gl/m34QEH

Відмовтеся від алкоголю

Ви же пам’ятаєте, що безпечної дози алкоголю не існує? Про незворотні наслідки алкогольних напоїв читайте тут.

Якщо, зваживши всі негативні наслідки, ви вирішили споживати алкоголь за святковим столом, пийте додатково воду та не закусуйте без міри (це все одно не врятує від сп’яніння). Більше порад тут.

Інформація з сайту МОЗ України