Дезінфекція повітря

Незадовільна якість повітря в приміщеннях закладів охорони здоров’я  може негативно впливати на здоров’я людини. Концентрація деяких забруднювачів в середині приміщення , у тому числі  патогенних  бактерій та вірусів, часто в 2-5 разів перевищує концентрації ззовні. Це все повинно спонукати нас до застосування заходів з покращення якості повітря в приміщеннях.

Один із таких способів – використання ультрафіолетових бактерицидних опромінювачів , в яких використовується бактерицидне ультрафіолетове випромінювання.

По-перше, а що ж таке ультрафіолет?

Ультрафіолетове випромінювання (від лат. ultra – «за межами»), скорочено УФ-випромінювання або ультрафіолет – невидиме оком людини електромагнітне випромінювання, що посідає спектральну область між видимим і рентгенівським випромінюваннями в межах довжин хвиль 400-10 нм. Біологічні ефекти ультрафіолетового випромінювання у трьох спектральних ділянках, суттєво різні, тому біологи виділяють такі діапазони:

-близький ультрафіолет, УФ-A промені (UVA, 315–400 нм), УФ-B промені (UVB, 280–315 нм);

-далекий ультрафіолет, УФ-C промені (UVC, 100–280 нм).

Довжина хвилі УФ-С в діапазоні від 200 до 280 нм є бактерицидною.

По-друге, а як бактерицидне ультрафіолетове випромінювання очищає повітря та поверхні?

Бактерицидне ультрафіолетове випромінювання (УФ-С) дезактивує ДНК бактерій, вірусів і інших патогенних мікроорганізмів, руйнуючи їх здатність розмножуватись та викликати хвороби. Зокрема, ультрафіолетове випромінювання пошкоджує нуклеїнову кислоту мікроорганізмів шляхом утворення ковелетних зв’язків між деякими сусідніми основами ДНК. Утворення таких зв’язків не дозволяє розархівувати ДНК для реплікації, і  клітина не здатна розмножуватись. Насправді, коли клітина робить спробу розмножитись, вона гине.

І на останок, а як працюють опромінювачі з УФ-С для дезінфекції повітря?

Ультрафіолетові бактерицидні опромінювачі , які використовуються для знезараження повітря, комплектуються бактерицидною ультрафіолетовою лампою. Бактерицидні лампи представляють собою короткохвильові трубки низького тиску, які генерують ультрафіолетові хвилі, що небезпечні для мікроорганізмів. Приблизно 95% ультрафіолетової енергії, що випромінюється, належить хвилі, довжиною 254 нм. Ця довжина хвилі знаходиться в зоні максимальної бактерицидної ефективності і дуже небезпечна для вірусів, бактерій і цвілі. Коли повітря потрапляє в зону впливу опромінювача, генетичний матеріал мікроорганізмів дезактивується, що не дозволяє їм розмножуватись та робить їх нешкідливими.

 

Стаття створена за матеріалами сайту uv-blaze.com