Зооентомологічне обстеження Шевченківського району.

З метою оцінки розповсюдження природно-вогнищевих інфекцій  –  захворювань, що передаються від тварин до людини, ентомологом лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з 05 по 07 листопада 2019 року проведено обстеження Шевченківського району в околицях с. Шишківка.

Обстежені споруди та заплава річки Великий Бурлук шляхом встановлення 400 пасток, відловлено 78 дрібних ссавців, які були досліджені на туляремію, лептоспіроз, ієрсиніоз, еризіпелоїд, лістеріоз тощо. Отримано 2 позитивні результати на туляремію (2,6% заражених) та 13 позитивних результатів на лептоспіроз (16,7% заражених). Від дрібних ссавців відловлених в обох стаціях виділено 2 культури Y. еnterocolitica. Збудників інших особливо небезпечних інфекцій не виявлено.

В зв’язку з цим, нагадуємо про необхідність дотримання правил поведінки з метою профілактики природно-вогнищевих інфекцій:

  • не вживати воду з відкритих водоймищ;
  • продукти харчування повинні зберігатися у недоступній для дрібних ссавців тарі;
  • уникати контактів з дрібними ссавцями;
  • якщо виникла підозра на зараження природно-вогнищевими інфекціями необхідно негайно звернутися до медичної установи за допомогою.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» єдина в області державна установа, яка на високому професійному рівні проводить дослідження на природно-вогнищеві інфекції та несе відповідальність за їх достовірність.

Лабораторія ОНІ знаходится за адресою: м. Харків, Помірки, тел 315-01-20.                           Ми будемо раді вам допомогти.