Як зберегти здоров’я взимку

Зима, мабуть, найважча пора року для того, щоб вести здоровий спосіб життя. Важливо піклуватися про себе взимку так, як і в будь-яку іншу пору року.

Наступні поради допоможуть зберегти ваше здоров’я.

Світлий підйом. Близько 100 функцій нашого організму залежать від сонячного світла. Тому навіть у святкові та вихідні дні ваш підйом повинен бути не пізніше 10 ранку, щоб встигнути насолодитися коротким зимовим світловим днем. Сонячне світло важливе не тільки для синтезу вітаміну D (для засвоєння кальцію), але і для зміцнення імунітету та для вироблення ендорфінів (гормонів радості).

Вітамінне зимове харчування. Сніданки повинні заряджати організм! Ідеально підійде в зимовий час вівсяна каша, йогурт, мед і апельсиновий сік. Організм отримає набір корисних речовин, а ви – хороше самопочуття й чудовий настрій. До перекусів обов’язково включайте різні цитрусові, ківі, а в основних прийомах їжі повинна бути квашена капуста. З таким раціоном вітамін С буде у вас в достатку. Захистить шкіру від морозу вітамін Е, який містять горіхи. Частіше вживайте овочі та фрукти й пам’ятайте, що їх замінники, соки та фреші, хоч і мають корисні речовини, все-таки не дають організму таку важливу клітковину.

Зимовий фітнес.  Лікарі не сумніваються в користі фітнесу для нашого здоров’я, особливо в зимовий період року, коли наша природна рухливість знижується. Психологи переконані, що перехитрити себе допоможуть розкладені в будинку речі, що нагадують про тренування (гімнастичний килимок, гантелі, хула-хуп, тощо). Фізичні вправи – це шлях до здоров’я в будь-якому стані. До речі, доведено, що 90% побутових травм або падінь взимку може уникнути саме та людина, яка регулярно займається фітнесом.

Зимові прогулянки.  На зимові прогулянки варто звернути особливу увагу, оскільки це ще й своєрідне загартовування організму. Кожна людина повинна гуляти хоча б 40 хвилин протягом дня. Крім підвищення імунітету і зниження ризику респіраторних захворювань, зимові прогулянки зміцнюють пам’ять.

Провітрювання приміщень. Подбайте про свіже  повітря в будинку. Протягом літніх місяців, коли в основному тепло, люди відкривають вікна в будинку для провітрювання. Взимку все навпаки – головним завданням є утримання тепла в приміщеннях. Погано провітрюване приміщення стає причиною надмірної вологості та забруднення повітря, що сприяє розвитку хвороб. Щоб позбутися проблем, відкривайте вікна або використовуйте витяжки в кухні та ванній кімнаті, щоб уникнути вологи під час приготування їжі або прийняття водних процедур. Ви також можете використовувати очищувачі повітря, які будуть підтримувати свіжість і циркуляцію повітря в будинку.

Цікаві зустрічі з друзями. Зимові вихідні та свята – найкращий час для зустрічей з рідними та друзями. Проводьте спільний час із користю: в гарну зимову погоду можна влаштувати катання на санках, лижах, ковзанах, а в негоду корисними будуть інтелектуальні ігри на логіку, зорову пам’ять, фантазію та увагу.

Музика радості і арт-терапія. Підняти настрій, зняти стрес після свят і виходу на роботу допоможе улюблена музика. Доведено, що музикотерапія підвищує кількість лімфоцитів (клітин імунної системи), сприяє виробленню гормону радості.

Зберегти здоров’я взимку – цілком посильне завдання! Просто не впадайте у зимову сплячку, продовжуйте активно жити!