Про спалах недіагностованої пневмонії в Китаї.

Згідно з оперативною інформацією ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І.Мечнікова МОЗ України», бюро ВООЗ у Китаї  проінформувало про випадки пневмонії невідомої етіології, виявлені у м. Ухань, провінція Хубей.

У провінції Хубей у 59 пацієнтів діагностовано вірусну пневмонію невідомої етіології. Усі  хворі  були госпіталізовані для обстеження і проведення лікування. Початок захворювання першого випадку був зареєстрований у середині грудня 2019 року. Клінічними ознаками є  гарячка та тяжке дихання. На сьогодні один хворий помер, сім перебувають у тяжкому стані, двоє видужали та виписані з лікарні.

За даними епідрозслідування кластер зосереджений у Південно-Китайському місті морепродуктів – м. Ухань. Більшість хворих працювали або відвідували оптовий ринок морепродуктів «Hua Nan Seafood Wholesale Market», де також продаються кури, кролі, кажани, бабаки й інші дикі тварини. Факт передачі від людини до людини не підтверджено. Установлено коло контактних (739 осіб, з них 419 медичні працівники), медичне спостереження за ними триває.

Збудник цих випадків вірусної пневмонії був визначений як новий тип коронавіруса, але він відрізняється від виявлених раніше людських коронавірусов SARS і MERSсоV. Ідентифікація збудника триває.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) США попередило і дало рекомендації для своїх співвідчизників:

– при контакті з пацієнтами, що мають в анамнезі поїздку в Ухань, дотримуватися  всіх запобіжних заходів;

– туристам, що направляються в м. Ухань, слід уникати ринків тварин і контакту із тваринами та сирими продуктами;

– не мати контакту із хворими людьми  і дотримуватися  всіх гігієнічних правил.

Радимо дотримуватися цих же рекомендацій.

ВООЗ не рекомендує будь-які обмеження на поїздки і торгівлю з Китаєм.