Домедична допомога при термічних опіках

Поширеними причинами опіків є полум’я (50%), гарячі рідини і пар (30%) і розпечені тверді предмети (5-10%). Головне, при опіках, швидко надати допомогу, тому читайте далі, що потрібно та заборонено робити, якщо ви отримали опік.

Термічні опіки – це пошкодження шкіри, що виникають через контакт із гарячим предметом або речовиною.Інтенсивність болю при термічних опіках часто залежить від ступеня важкості. Отриманий опік може викликати почервоніння, лущення шкіри, набряки та пухирі. Також може з’явитися блідість шкіри, а при глибоких опіках навіть обвуглення тканин.

Перша допомога при термічних опіках

  1. Припиніть контакт із джерелом. Зніміть гарячий, обгорілий одяг або одяг, що тліє, або тісні предмети на тілі, але не чіпайте речей, що прилипли до шкіри.
  2. Охолодіть місце ураження прохолодною водою не менше 20 хв. Охолодження може бути ефективним протягом перших трьох годин після ураження. Ділянки, які не постраждали потрібно залишати сухими та теплими. Припиніть охолоджувати, якщо температура тіла впала до 35 С.
  3. Зателефонуйте 103, якщо опік поверхні площі тіла у дорослого 10%, а у дитини – 5%, або якщо з опіком пов’язана травма. Також за екстреною медичною допомогою потрібно негайно звертатися при опіках дихальних шляхів та органу зору.
  4. Можете звернутися до вашого лікаря, якщо ви занепокоєні опіком.

Зверніть увагу на те, що охолодження повинно тривати більше ніж  20 хв, інакше ви не призупините термічний вплив.

Після того як ви охолодили місце опіку, накладіть стерильну пов’язку.

Також ви можете ознайомитися з протоколом надання домедичної допомоги: https://bit.ly/2tjvrhx

Що не можна робити, якщо у вас термічний опік?

  • Не використовуйте для охолодження лід, адже він може стати викликати гіпотермію
  • НЕ можна використовувати олію, сік алое, борошно, продукти тваринного походження при опіках
  • не використовуйте будь-які мазі до приїзду бригади екстреної медичної допомоги.

Поради батькам

ВООЗ називає опіки однією із найрозповсюдженіших причин дитячого травматизму https://bit.ly/3aaEzp6. Тонка дитяча шкіра та повільніші рефлекси стають причиною важких опіків. Основним методом профілактики опіків у дітей є гарний приклад батьків. Ви повинні пояснити малюкові чому це небезпечно та разом напрацювати алгоритм дій у небезпечних ситуаціях. Під час пожежі діти часто біжать рятувати власні іграшки або ховаються. Поясніть, що коли починається пожежа, вона повинна тікати та голосно кричати «Пожежа!».

Якщо ваша дитина вже вміє користуватися телефоном та розуміє цифри, навчіть її викликати 101 (пожежна служба). Дитина повинна відповісти на 5 питань: Де горить? Хто дзвонить? Що трапилося? Які ушкодження? Скільки постраждалих?

Покажіть дитині можливі шляхи порятунку та систематично тренуйте її.

Детальні поради про профілактику опіків дитини на кухні та у ванній кімнаті можна прочитати за посиланням: https://bit.ly/2tYiNEq.

 

 

Інформація з сайту МОЗ України