Чума в ХХІ столітті.

За останнє десятиріччя в світі було зареєстровано близько  3,5 тисяч випадків чуми, 18% з яких завершились летально.

Згідно з інформацією ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України» захворювання на бубонну та легеневу чуму щороку реєструються у різних країнах світу на територіях де є її природні осередки (місцевість, на якій циркулює збудник серед тварин).

У Китаї в останні 5 років природні вогнища чуми у Автономному районі Внутрішня Монголія були активними. В 2019 році зареєстрована епідемія чуми серед тварин при високій щільності пацюків. Інтенсивна епізоотична захворюваність диких гризунів явилася причиною легеневої чуми в людей у листопаді минулого року. Зараження чоловіка відбулося під час обробки ґрунту на своїй фермі. У цьому районі спостерігався значний падіж гризунів. Дружина заразилася від чоловіка при догляді за ним дома і у місцевій лікарні. Захворювання було підтверджено лабораторно при госпіталізації захворілих до лікарні у м. Пекін. Подружжя померло. Це перші випадки в історії Китайської Народної Республіки, коли легенева чума була завезена у велике місто.

Наприкінці листопаду комітет з охорони здоров’я Внутрішня Монголія інформував ще про 4 випадки бубонної чуми серед місцевого населення на території Маньчжурського природного вогнища чуми. Ці випадки захворювання за даними епіданамнезу не був пов’язані з попередніми.

Демократична  Республіка Конго. Після падежу гризунів, наприкінці 2019 року були зареєстровано 4 випадки захворювання людей із клінічними симптомами бубонної чуми  в одній родині, один з них – хлопчик 15-ти років помер. У цьому спалаху захворіло 12 осіб,  3 випадки закінчились смертю. Чума є ендемічним захворюванням  у даному регіоні.

США (штат Нью-Мексико).  За  інформацією   Promed-mail  було підтверджено випадок чуми у  літнього чоловіка. Випадки чуми серед людей у США щорічно реєструються в останнє десятиліття  у діапазоні 1-17 випадків у рік з 0-2 випадками смерті.

Нагадуємо, що заразитися на чуму можливо при укусі бліх, при контакті з хворими або палими тваринами, в першу чергу гризунами. В Україні природних осередків чуми не виявлено. Під час подорожей в інші країни відвідуючи Національні природні парки напередодні поцікавтесь які природні інфекції виявлено на їх території. Використовуйте захисний одяг, дотримуйтесь правил особистої гігієни.

У випадку виникнення таких симптомів як лихоманка, збільшення лімфатичних вузлів, задишка з кашлем, необхідно повідомити свого туристичного гіда та якомога швидше звернутись за кваліфікованою медичною допомогою.