Про результати моніторингових відвідувань дитячих навчальних закладів за 2019 рік

В порядку здійснення соціально-гігієнічного моніторингу з метою оцінки факторів життєдіяльності, що впливають на стан здоров’я дітей, у  2019 році лабораторні дослідження проведені у 699 дитячих навчальних закладах області, з них у 371 (53,0%) закладі виявлені відхилення від нормативних вимог.

При проведенні досліджень питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» перевищення показників епідемічної безпеки виявлено у 50 закладах (9,8% із числа обстежених), за санітарно-хімічними показниками – у 61 закладі (17,8% із числа обстежених) 13 районів області (Вовчанський, Ізюмський, Близнюківський, Борівський, Валківський, Харківський, Куп’янський, Первомайський, Великобурлуцький, Шевченківський, Кегичівський,  Нововодолазький, Красноградський) та  м. Лозова.

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників) виявлено бактерії групи кишкової палички у 200  закладах (28,7% із числа обстежених) в 12 районах області (Борівський, Красноградський, Кегичівський, Зміївський, Первомайський, Балаклійський, Дергачівський, Куп’янський, Нововодолазький, Вовчанський, Чугуївський, Великобурлуцький), містах Харків та Люботин.

При дослідженні  готових страв на мікробіологічні показники у 20 закладах (2,9% із числа обстежених)  6  районів області (Борівський, Куп’янський, Балаклійський, Ізюмський, Зачепилівський, Харківський) та в м. Харкові результати досліджень не відповідали вимогам нормативної документації.

За результатами вибіркового обстеження на ентеробіоз в 49 дитячих дошкільних закладах (22,6% із числа обстежених) та в 83 школах (39% із числа обстежених) 8 районів області (Ізюмський, Барвінківський, Борівський, Первомайський, Балаклійський, Красноградський, Вовчанський, Дергачівський), містах  Ізюм та Люботин виявлено ентеробіоз у 315 дітей та 10 осіб персоналу.

За результатами досліджень калорійності страв зареєстровані відхилення у 148 закладах  (33,3% із числа обстежених) у 10 районах області (Богодухівський, Первомайський, Балаклійський, Зміївський, Ізюмський, Борівський, Барвінківський, Близнюківський, Чугуївський, Печенізький), містах Харків, Лозова та Ізюм. У 147 пробах (32,0% із числа досліджених)  розрахункова калорійність обідів (відповідно до складених персоналом закладів меню-розкладок) не відповідає нормам харчування, затвердженим  постановою  Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591. Результати аналізу калорійності 22 проб обідів (4,8% із числа досліджених) свідчать про недовкладення продуктів персоналом харчоблоків при приготуванні страв.

Інформації про результати моніторингових відвідувань (візитів) по кожному дитячому навчальному закладу з рекомендаціями щодо покращення санітарно-епідемічної ситуації направлені до відома та реалізації запропонованих заходів керівникам та власникам дитячих закладів, а також надані в органи влади та органи місцевого самоврядування адміністративних територій.