Синантропні гризуни: у чому небезпека?

Синантропні гризуни (з грецької: «syn» – разом, «anthropos» – людина) – гризуни,  що живуть поруч з людиною: в населених пунктах, в житлових будинках, в будівлях господарського призначення. Це – сірий, чорний щурі, хатні миші. Ведуть гризуни напівпідземний спосіб життя. Харчуються тварини на поверхні, спричиняючи масу незручностей для людини: забруднюють та псують продукти харчування, запаси зернових, культурні рослини; псують господарські, промислові, житлові споруди та інше. Про те, що в будівлі з’явилися гризуни, свідчить кілька факторів: продукти харчування та речі зі слідами погризів, наявність посліду, специфічний запах. Однак, найбільшої шкоди вони завдають як переносники різних захворювань. Хвороби, які передаються щурами і мишами людині, належать до числа небезпечних інфекційних захворювань. Вони можуть передаватися як від паразитів, які переносяться щурами та мишами (кліщі, блохи), так і через забруднені послідами воду і продукти харчування. Найбільш небезпечні захворювання, які поширюються гризунами це – чума, сказ, туляремія, лептоспіроз, ієрсиніоз, токсокароз, содоку, лейшманіоз, зворотний тиф, рикетсіози, лямбліоз, енцефаліти, геморагічні лихоманки та інші. Всього передається до людини більш ніж 20 інфекційних захворювань.

Доступ гризунів до нашої оселі слід виключити шляхом збереження продуктів у спеціальних контейнерах, шафах, ящиках та іншій тарі, виготовленій з матеріалів, стійких до пошкодження гризунами, з щільною кришкою. Всі двері та вікна в приміщеннях повинні закриватися щільно. В підвалах, сміттєзбірниках, складських приміщеннях пороги та нижні частини дверей виготовляють із матеріалів, стійких до пошкодження гризунами, або оздоблюють жестю. Приміщення та місця, призначені для зберігання харчових продуктів, підсобні приміщення, сміттєкамери, підвали, сходові клітини, горища забороняється загромаджувати будівельними матеріалами, тарою, непридатним обладнанням, меблями та іншими речами, що створюють укриття для гризунів.

Існує величезна кількість методів боротьби з гризунами. Ефективними  на даний час є клейові пастки. Механізм їх дії досить простий. Гризун, приваблений приманкою, наступає на цю пастку і  приклеюється до липкого шару. Використовувати цей спосіб необхідно з особливою застережливістю, якщо в будинку є діти та домашні тварини.

Капкани (мишоловки) також є досить поширеними пристроями у боротьбі з гризунами. Віддати перевагу цьому методу варто, якщо відомо, де знаходяться нори, або відомий   маршрут переміщення гризунів до місць харчування та водопою.

Ультразвукові відлякувачі гризунів – це нововведення, здатне випромінювати ультразвукові хвилі, які викликають у гризунів стійке занепокоєння і спонукають їх залишати  місця свого облаштування.

І все ж, найбільш ефективним методом боротьби з гризунами є застосування  отрутопринад.

Наші фахівці проводять боротьбу з гризунами відповідно до вимог санітарно-епідеміологічного законодавства. Профілактичні заходи проводяться на  договірній основі. В ході виконання винищувальних робіт використовуються родентициди (отрутопринади), зареєстровані  у чинному порядку та дозволені до використання в Україні.

Детальніше звертайтеся за тел. відділення дезінфектології: 3150143