Усі новини

Всесвітній день здоров’я

«Доброго здоров’я!» – так вітаються наші співвітчизники, а коли прощаються кажуть: «Бувайте здорові!». За прийнятними нормами ввічливості майже ніхто не замислюється, скільки сенсу закладено у цих словах.  Адже здоров’я населення є однією з найбільших цінностей та необхідною умовою для соціально-економічного розвитку країни. Збереження здоров’я, забезпечення повноцінного життя людей та благополуччя населення є одними з найважливіших цілей світової спільноти.

Кожного року 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначає здоров’я, як cтан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів.

Мета Всесвітнього Дня здоров’я:

– підвищення обізнаності та розуміння про важливість здорового способу життя;

– інформування про важливість профілактики захворювань;

– нагадування про важливість оцінки усіх аспектів, що впливають на здоров’я.

Щорічно у цей день Всесвітня організація охорони здоров’я проводить різні заходи за окремими темами, які стосуються загальних питань охорони здоров’я, профілактики та лікування хвороб, пропаганди здорового способу життя.

Згідно з даними науковців, здоров’я залежить від багатьох чинників: 10% здоров’я обумовлено спадковістю, близько 40% — соціальними й природними умовами життя, а більше ніж 50% – способом життя людини. Тобто спосіб життя є головним  фактором, який визначає здоров’я кожної людини, тривалість і якість її життя. У свою чергу неінфекційні захворювання у понад 80% випадків формують смертність в Україні. На розвиток неінфекційних захворювань (серцево-судинні хвороби, діабет, ожиріння, онкологічні захворювання, тощо) найбільше впливають поведінкові фактори ризику та шкідливі звички: вживання тютюну, зловживання алкоголем, нездорове харчування, відсутність фізичної активності.

Більш детальну інформацію щодо поведінкових факторів ризику можна отримати за посиланнями на сайті Центру громадського здоров’я: http://surl.li/mibxe; http://surl.li/shisj; http://surl.li/shiwp.

Будьте здорові і не хворійте!

Знайти