Про реєстрацію летального випадку малярії у м. Харкові

19 грудня 2020 року в м. Харкові  зареєстровано летальний випадок малярії у громадянина України, який працював у Республіці Екваторіальна Гвінея, під час перебування в якій малярією не хворів, проте відмічав багаторазові покуси комарами.

При проведенні епідеміологічного розслідування встановлено, що у хворого  09.12.2020 з`явились наступні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла до 37,5 0С. За медичною допомогою хворий звернувся лише 19.12.2020 до КНП ХОР «Центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф» і був госпіталізований  до КНП «Міська клінічна лікарня №31» ХМР, де йому був встановлений діагноз «Малярія».  Того ж дня констатована смерть хворого.

Інформацію щодо проведення індивідуальної хіміопрофілактики з’ясувати не вдалося.

В осередку, за місцем проживання хворого, фахівцями Харківської міської філії нашої установи проведено епідеміологічне розслідування та запроваджено комплекс протиепідемічних заходів.

Довідкова інформація. За поточний період 2020 року в Харківській області зареєстровано 5-й випадок малярії. Серед захворілих 2 студенти та 2 непрацюючих громадянина, які прибули з країн Африканського континенту та Республіки Індія.

Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є плазмодії малярії, що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Хвороба дуже поширена в країнах з тропічним кліматом, проходить із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури тіла, порушеннями різних органів та систем організму.

Нагадуємо! Якщо Ви плануєте з будь – якою метою відвідати країни з тропічним та субтропічним кліматом, де поширена малярія, Вам необхідно пройти курс профілактичного лікування (хіміопрофілактики). Профілактичних щеплень проти малярій не існує. Якщо після відвідування країни з тропічним кліматом у Вас виникла лихоманка, з’явились головний біль, біль у м’язах чи інші симптоми, негайно звертайтесь до лікаря! Обов’язково повідомте яку країну Ви відвідували та коли!