Олександра Павленко: єдине, що може завадити розповсюдженню поліомієліту, – це вакцинація

В Україні триває ІІІ тур вакцинації проти поліомієліту. Якщо під час І туру було охоплено 65,5% дитячого населення, під час ІІ туру – 75%, то наразі ця планка повинна бути доведена до 95%. На цьому наголосила Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександра Павленко під час прес-конференції в рамках візиту до Волинської області. Варто зазначити, що довгий час, а саме майже 20 років, Україна мала статус «вільної» від поліомієліту. Та, як відомо, минулого року було зафіксовано два випадки захворювання на Закарпатті. Відтак, в Україні стартувала позапланова вакцинація населення, яка має на меті абсолютне викорінення цієї хвороби.
Плановий показник вакцинації у 95%, як зазначила Олександра Павленко, є всесвітньою рекомендацією, позаяк саме це той відсоток вакцинованого населення, який може завадити розповсюдженню вірусу. Як відомо, Європа вже давно позбулась цього захворювання. «Поліомієліт є високо небезпечною заразною хворобою, ліків від якої не існує. Єдине, що може завадити розповсюдженню вірусу – це вакцинація», – наголосила Олександра Павленко.

 Сьогодні у цьому напрямку, зокрема, щодо закупівлі вакцини та організації ефективної інформаційно-роз’яснювальної роботи, Україні допомагають Канадський Уряд, Європейська комісія та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітня організація охорони здоров’я.
«Хочу зауважити, що наразі основним, максимальним зусиллям серед медиків є інформованість серед населення про важливість вакцинації», – зауважила Олександра Сергіївна та додала, що на жаль, великий відсоток відмов є необґрунтованим бажанням вакцинувати свою дитину.
На підтвердження переваг вакцинації координатор команди ВООЗ із реагування на спалах поліомієліту Денніс Кінг навів приклад для порівняння: «Досягнення в цій сфері доводить той факт, що у 1988 році в світі 350 тисяч дітей здобули параліч через цю хворобу, а в минулому році таких випадків було зафіксовано лише 73. Ми знаходимося в кількох кроках від повного викорінення поліомієліту», – відзначив Денніс Кінг.
На його думку, така програма є надзвичайно важливою. Зважаючи на те, що поліомієліт протягом тривалого часу не фіксувався, складно зрозуміти, що небезпека насправді реальна. Відтак важливим завданням, яке ставить світова спільнота перед Міністерством охорони здоров’я України, – ефективна інформаційно-роз’яснювальна робота про важливість вакцинації.
В свою чергу, міжнародний експерт з поліокомунікацій Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Україна Несрін Халед зауважила, що вакцини придбано у достатній кількості, аби охопити кожну область і кожну дитину віком до 10 років.
Перший заступник Міністра охорони здоров’я підкреслила, що після завершення третього туру імунізації міжнародна комісія проведе відповідну оцінку, аби впевнитися, що відсоток вакцинованих дітей в Україні є дійсно високим.
Такий серйозний підхід з боку вітчизняних та міжнародних експертів, на переконання Олександри Павленко, цілком виправданий. Позаяк вакцинація від поліомієліту стосується не лише особистої безпеки. Це питання загальнодержавного рівня, національної безпеки країни. Відтак нам, українцям, необхідно спільними зусиллями перешкодити поширенню цієї небезпечної хвороби.

З сайту МОЗ України