Нікотинова залежність дорівнює токсикоманії

Залежність від куріння і залежність від нікотину – це різні поняття в медицині. Залежність від куріння – психологічна. Медики стверджують, що спочатку формується саме психологічна залежність, тому що будь-яка людина починає палити для приєднання до певного «ритуалу». За участю сигарети виникає нова форма поведінки, людина набуває певного статусу – курець. Сигарета для нього – джерело певних емоцій, обстановки, спілкування.
Нікотинова залежність – розлад психіки та поведінки, що полягає в залежності від нікотину. Нікотинова залежність формується на основі взаємодії цієї речовини з рецепторами, внаслідок чого людина відчуває всю масу «нікотинових» відчуттів. Тобто нікотинова залежність формується як фізичне звикання. Нікотинова залежність має три стадії:
• перша стадія – епізодичне паління не більше 5 сигарет на день, що викликає незначні зміни у діяльності нервової системи;
• друга стадія – постійне паління від 5 до 15 сигарет на день, при цьому виникає незначна фізична залежність та при припиненні паління розвивається стан, важкий, як фізично так і психічно, його знімає паління чергової сигарети;
• третя стадія – постійне викурювання від однієї до півтори пачки на день, виробляється звичка палити натщесерце, відразу після їжі або серед ночі, звикання дуже сильне. Припинення паління викликає тяжкий стан, виражені зміни у нервовій системі і внутрішніх органах. Токсичне руйнування організму.
Найпоширенішим способом вживання нікотину є тютюнопаління. Залежність від нікотину внесено у Міжнародну класифікацію хвороб. Згідно з Міжнародною класифікацією хвороб десятого перегляду нікотинову залежність (тютюнопаління) включено до рубрики «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин» під кодом F.17. – розлади психіки та поведінки внаслідок вживання тютюну.
Нікотин має високий ступінь наркогенності, тому 85% людей, які викурили першу цигарку, в подальшому стають злісними паліями. Переважна більшість паліїв відчувають наслідки психічної залежності, а саме: нестерпне бажання закурити, напругу, підвищену подразливість з незначного приводу, в’ялість, апатію, пригнічений настрій, незадоволеність усім, підвищену сонливість. На фоні астенії палії часто допускають помилки при виконанні роботи, яка потребує уваги, у них знижується слух, виникають значні розлади внутрішніх органів. У паліїв частіше виникають інсульти, внаслідок яких розвиваються дефектно-органічні психічні порушення.
Кинути палити важко – навіть тим, хто дуже того бажає. В основному це тому, що нікотин викликає у людини сильну залежність. ВООЗ повідомляє: «Якщо порівнювати вплив на психіку різних наркотиків, то нікотин викликає більшу залежність, ніж героїн і кокаїн». На відміну від героїну і кокаїну, нікотин не викликає у людини яскраво вираженого стану сп’яніння, тому силу дії нікотину часто недооцінюють. Однак легкий стан ейфорії від куріння викликає потяг до нього, і людині хочеться випробувати це відчуття знову і знову.
У всесвітньому масштабі існують дві головні причини передчасної смерті, що зростають – ВІЛ-інфекція та тютюн. Щороку від хвороб, пов’язаних з тютюном, помирають чотири мільйони людей. Дослідження з питань паління показують, що людина, яка палить, втрачає в середньому щонайменше 13 років свого життя.
Навіщо псувати своє здоров’я, залежати від нікотину?
Будьте мудрими та обережними, це допоможе вам зберегти здоров’я та життя!