Особливо небезпечні інфекційні захворювання у світі.

Згідно з інформацією ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України » на кінець 2015 року у Гвінеї та С’єра-Леоне не виявлено нових випадків хвороби, спричиненої вірусом Ебола (ХСВЕ), тоді як у Ліберії зареєстровано груповий випадок захворювання на ХСВЕ.Усього з початку спалаху у Гвінеї, Ліберії, С’єра-Леоне та країнах з імпортованими випадками та обмеженою передачею ХСВЕ зареєстровано 28 637 випадків захворювань, з яких 11 315 (39,5%) завершилися летально.
У Нігерії зареєстровано спалах гарячки Ласа (270 захворілих, з яких 6 померло).
За інформацією ВООЗ в усьому світі, починаючи з квітня 2012 року по грудень 2015 зареєстровано 1621 лабораторно підтверджений випадок зараження людей MERS-CoV (коронавірус близькосхідного респіраторного синдрому), включаючи 584 (36,0%) летальних. Найбільша кількість захворілих зареєстровано на Близькому Сході – 1409 випадків, з яких 539 летальних, у тому числі у Саудівській Аравії – 1273 випадки, 504 захворілих померли. Випадки захворювання зареєстровані також в Європі (14 осіб), Азії (191 особа), Африці (5 осіб), США (2 особи).
З березня 2013 року зареєстровано 683 випадки зараження людей пташиним грипом А (H7N9), у тому числі 275 (40,3%) летальних. У грудні 2015 року національна комісія Китаю з охорони здоров’я і планування родини інформувала ВООЗ ще про два лабораторно підтверджені випадки – літні чоловіки, які, як встановило епідеміологічне обстеження, контактували з домашнім птахом (на ринку живого птаха та при забої птаха в домашніх умовах). Про нові випадки інфікування людей на пташиний грип А (H5N1) не повідомлялося. Усього в світі зареєстровано 844 лабораторно підтверджених випадки захворювання людей в 16 країнах, з них 499 хворих (53,2%) померли.
В деяких азіатських країнах, які відвідують українські туристи, реєструється високий рівень захворюваності на гарячку Денге (Таїланд, В’єтнам, Єгипет, Індія, Китай, Малайзія, Мальдіви, Філіппіни, Шрі-Ланка) та гарячку Чикунгунья (Таїланд, Філіппіни). У Бразилії у минулому році померло від гарячки Денге 811 хворих.
Нагадуємо, що під час перебування в ендемічних країнах можливо знизити ризик зараження, дотримуючись певних правил:
– уникати контактів з захворілими на інфекційні захворювання;
– додержуватись правил особистої гігієни;
– не вживати воду, страви та спеції, які придбані у сумнівних місцях;
– під час купання у водоймах і басейнах не допускати попадання води в ротову порожнину;
– у разі виникнення симптомів захворювання потрібно повідомити свого туристичного гіда та обов’язково звернутись до лікаря.