Обережно: пестициди.

Щороку у весняно-літній період садівники та городники ведуть боротьбу зі шкідниками та хворобами рослин, застосовуючи пестициди. Люди повинні усвідомлювати, що пестициди – токсичні речовини хімічного чи біологічного походження, і, крім дії на шкідників та збудників захворювань рослин, вони завдяки високій біологічній активності та здатності зберігатися в навколишньому природному середовищі, можуть завдати шкоди здоров’ю людини.

Застосовуючи пестициди, слід пам’ятати: головне – збереження здоров’я, а не тільки високий врожай та економічний ефект.

Щоб попередити отруєння пестицидами і не забруднювати ними вирощену сільськогосподарську продукцію, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій. Купувати препарати потрібно у спеціалізованих магазинах, а не на стихійних ринках. Пестициди повинні мати висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи та сертифікати якості. До кожної одиниці упаковки повинні надаватися дані про склад препарату, назву виробника, термін придатності, інструкція щодо застосування.

При застосуванні пестицидів обов’язково необхідно дотримуватись зазначених в інструкції рекомендацій щодо норм та кратності обробок, термінів очікування після обробки до збору врожаю, способів та методів першої допомоги у випадку потрапляння препаратів на шкіру чи в очі або при ознаках отруєння. Застосовувати пестициди необхідно у ранковий або вечірній час, у безвітряну погоду, під час роботи захищати органи дихання марлевою пов’язкою або респіратором. Після завершення роботи треба зняти забруднений одяг, вимити руки, прополоскати рот водою.

При дотриманні даних рекомендацій Ви матимете чудовий урожай та збережете здоров’я.

Лабораторії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» атестовані на право визначення залишкових кількостей пестицидів в овочах, фруктах, у воді, грунті та повітрі робочої зони.

Лабораторія обласного рівня, розташована за адресою: м. Харків, вул. Самсонівська, 43, акредитована Національним агентством України на відповідність вимогам міжнародних стандартів ДСТУ ІSO/ІЕС 17025:2006 (ІSO/ІЕС 17025:2005).

Для консультацій та укладання договорів рекомендуємо звертатись до відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень за адресою: м. Харків, Помірки, тел.315-01-97. Адреси та контактні телефони відокремлених структурних підрозділів у м. Харкові та районах Харківської області зазначені на цьому сайті у розділі «Структура».