Холера.

Ця інфекція продовжує завдавати величезної шкоди суспільному здоров’ю та призводити до значних економічних збитків.

Холера — особливо-небезпечне гостре кишкове інфекційне захворювання, яке при несвоєчасному початку лікування може через декілька годин привести до смерті внаслідок зневоднення організму.

Щорічно у світі реєструється від 1,3 до 4 мільйонів випадків захворювання на холеру та 21 000–143 000 випадків смерті від неї. Основним резервуаром збудника холери є водойми з теплою солонуватою водою.

І на сьогодні ситуація з холери у світі напружена – повідомлено про підтверджені випадки холери у провінціях Ємену, усього виявлено більш ніж 10тис. підозрілих випадків та зареєстровано до ста випадків смерті від холери. Ємен страждає від гуманітарних проблем, в наслідок чого більшість населення не має доступу до безпечної питної води.

У Центральному регіоні Гани зареєстровано майже три сотні випадків холери. Також зареєстровано біля 3000 випадків захворювання на холеру у Південному Судані, де спалах поширився на 9 з 28 штатів.

Щороку реєструється понад 50 випадків завезення холери з ендемічних країн до благополучних країн Америки та Європи.

В нашій країні також існують природні осередки, в яких щороку виділяється збудник з навколишнього середовища. Нагадаємо, що попередній спалах холери було зареєстровано у Маріуполі у 2011році. У багатьох водоймах наявні сприятливі умови щодо зберігання та розмноження у літній період холерного вібріону. З метою недопущення епідемічних ускладнень з холери лабораторними центрами МОЗ України з 1 червня щороку проводиться моніторинг розповсюдження холерного вібріону у воді відкритих водоймищ з вжиттям дійових заходів у разі виявлення збудника.

Щоб ця особливо небезпечна інфекція не застала зненацька, необхідно дотримуватись запобіжних заходів:
– додержуватись правил особистої гігієни;
– пити тільки бутильовану воду;
– не вживати воду та страви, які придбані у сумнівних місцях;
– не допускати попадання води в ротову порожнину під час купання у водоймах і басейнах;
– при виникненні симптомів кишкової інфекції під час перебування за кордоном та протягом 5 діб після повернення негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.