КАВА: ЇЇ КОРИСТЬ ТА ШКОДА.

Кожен ранок мільйони людей на планеті починають свій день з чашки ароматної кави. Кава – дивовижний напій. Одні без нього не можуть і дня прожити, інші бояться його. І, взагалі, чи настільки шкідлива кава, як багато хто вважає? А може від кави більше користі, ніж шкоди?

Кава допомагає відчувати себе бадьорим і підвищує запаси енергії. А все тому, що у каві міститься стимулятор – кофеїн. Він є самим популярним у світі психостимулятором. Після чашки напою кофеїн всмоктується в кров, а разом з нею потрапляє в мозок, де блокує роботу нейромедіатору аденозину. Коли це відбувається, в організмі різко підвищується рівень інших нейромедіаторів – норадреналіну і дофаміну, що в результаті викликає збудження нейронів.

Разом з тим надмірна стимуляція нервових процесів чревата виснаженням нервової системи. Цей феномен досліджував ще відомий російський фізіолог І. П. Павлов на початку XX століття. Після перевищення певного порогу стимуляції, який у кожної людини індивідуальний, настає зворотна реакція: млявість, загальмованість, сонливість і навіть депресивні стани.

Кава – це більше, ніж просто ароматний напій. В її зернах міститься багато поживних компонентів. У чашці напою є приблизно 11% від добової норми вітаміну В2, 6% вітаміну В5, близько 3% марганцю і калію, 2% магнію і вітаміну В3.

Вчені Гарвардської університету підрахували: жінки, які вживають 3-4 чашки кави в день, в 5 разів рідше страждають на депресію. Результати іншого дослідження показали, що кава також знижує схильність людей до самогубства. Лікарі пояснюють такий феномен здатністю кофеїну активізувати в організмі утворення гормонів, відповідальних за хороший настрій і позитивне мислення (серотонін).

Однак слід знати, що однією з негативних властивостей кофеїну є розвиток звикання і залежності, схожої з наркотичною. Регулярне вживання великих порцій кави підвищує ризик виникнення остеопорозу і серцево-судинних розладів.

Люди, які зловживають кавою, відчувають дефіцит багатьох мінералів. Це пов’язано з тим, що кава впливає на абсорбцію заліза в шлунку та погіршує здатність нирок утримувати кальцій, цинк, магній та інші важливі мінерали. При цьому страждає кісткова тканина, зуби, волосся і нігті. Тому тим, хто п’є каву щодня, рекомендується додавати в свій раціон продукти з підвищеним вмістом кальцію або приймати аптечні препарати.

Чи впливає кава на артеріальний тиск? Загальновідомо, що після вживання напою короткочасно підвищується артеріальний тиск і частішає пульс. Але не все так однозначно. В тих, хто п’є її постійно, такого ефекту не видно. А у тих, хто взагалі або рідко п’є каву, підвищення артеріального тиску відзначається навіть після безкофеїнового напою. Фахівці вже давно проводять різні дослідження з питання впливу кави на тиск. Відомості, отримані при цьому, надзвичайно суперечливі. З одного боку кофеїн звужує кровоносні судини, значить, тиск повинен підвищуватися. Але при цьому кава володіє невеликим сечогінним ефектом, що сприяє зниженню артеріального тиску. Тому не зовсім коректно ставити питання про те, що кава підвищує чи знижує тиск.

При помірному вживанні напою, що бадьорить, люди з нормальними показниками тиску не відчують ніяких негативних змін у своєму стані. А ось вагітним жінкам і особливо людям, що страждають гіпертонією, каву пити не рекомендується. Тонізуючий напій може підтримувати високий тиск.

Дія кофеїну на судинну систему скоріше позитивна, ніж негативна. Вживання кави в розумних кількостях покращує мікроциркуляцію в тканинах і благотворно впливає на судинну стінку. Зокрема, європейські медичні спільноти, що займаються хворобами серця, рекомендують щодня вживати кілька чашок в день, як доповнення до антіхолестерінової дієти при атеросклерозі.

Міжнародне агентство з вивчення раку при Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) визнала вживання надмірно гарячих напоїв (в тому числі кави) небезпечними для здоров’я. “Результати свідчать про те, що вживання занадто гарячих напоїв є ймовірною причиною раку стравоходу і саме температура, а не самі напої, несуть відповідальність (за розвиток раку ред.)”, – сказав директор Міжнародного агентства з вивчення раку Крістофер Уайльд. Критичною відміткою вчені назвали температуру в 65 градусів Цельсія. Вживання рідин з температурою нижче цієї позначки названо безпечним для людини, а вище може бути пов’язано з ризиком розвитку раку стравоходу.

Існували обмежені дані про те, що кава пов’язана з підвищеним ризиком розвитку раку шлунка і раку сечового міхура, але в 2016 році експерти Міжнародного агентства з вивчення раку (МАВР) прийшли до висновку, що переконливих доказів цього немає. У червні 2016 ВООЗ виключила каву зі списку ймовірних канцерогенів, де вона перебувала протягом 25 років.

В цілому можна зробити висновок, що вживати каву необхідно в розумних кількостях, враховуючи своє самопочуття. Рекомендована добова доза складає не більше 2-3 чашок на день.