Комарі – переносники інфекційних та паразитарних захворювань

На території Харківської області визначено більше 180 видів комах та членистоногих, які мають медичне значення, з них 30 видів комарів, для виплоду яких існують сприятливі географічні та кліматичні умови. В області зареєстровано 2726 водоймищ, які займають площу близько   61 тисячі гектарів.

Комарі в місцях масового розвитку мають епідеміологічне та епізоотичне значення. Ці комахи, які нападають у великій кількості, не тільки сильно докучають людям та тваринам, а і переносять збудників інфекційних та паразитарних захворювань, таких, як малярія, туляремія, дирофіляріоз, арбовірусні захворювання.

Укус комара може бути причиною виникнення алергічних реакцій. При розчісуванні укусів на шкірі, особливо у дітей, виникають пухирі, які часто ускладнюються піодермією (гнійним ураженням шкіри).

Для зменшення популяції комарів, перш за все, виконуються заходи по недопущенню створення умов для їх виплоду. Організовуються та проводяться гідротехнічні заходи (осушування, засипка, розчистка водоймищ від мулу, спрямування русел річок, закріплення берегів та стінок каналів, видалення закоренілої рослинності), що є найбільш радикальним засобом оздоровлення території на державному рівні. Але для цього необхідна допомога і пересічних громадян: не допускати забруднення водоймищ побутовим сміттям, так як при порушенні рівномірності течії води, обмілінні створюються умови для виплоду комарів.

З метою індивідуального захисту від нападу комарів, необхідно застосовувати репелентні засоби (лосьйони, креми, аерозолі), в приміщеннях – засітчувати двері та вікна, використовувати фумігатори. Ці засоби захисту можна придбати в аптечних закладах та спеціальних відділах торгівельної мережі.

Видова діагностика комах, що мають епідемічне значення, проводиться в паразитологічній лабораторії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» (м.Харків, Помірки,70, договірний відділ, т.315-04-13).