Боротьба проти тютюну – шлях до розвитку

31 травня в Києві відбулась акція до Всесвітнього дня без тютюну. Цьогоріч антитютюновий день  увесь світ відзначає під гаслом «Тютюн – загроза для розвитку», щоб закликати уряди всіх держав приймати посилені заходи щодо зменшення поширеності куріння. Україна як підписант Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну зобов’язана на законодавчому рівні зменшувати привабливість та доступність сигарет і захищати людей від негативного впливу тютюну на їхнє здоров’я.

Куріння є перешкодою для сталого розвитку, адже становить загрозу не лише для життя та здоров’я людей, але й завдає серйозних економічних та екологічних збитків.

Захворювання, пов’язані з тютюном, є однією з найбільших загроз для громадського здоров’я – щорічно через куріння у світі помирає більше 7 мільйонів осіб, в Україні ж із життя йде 63 тисячі людей.

Через втрату працездатності внаслідок куріння і витрати на лікування, світова економіка втрачає понад $1,4 трильйона, а Україна $3 млрд щорічно.

Недопалки є найпоширенішим видом сміття у світі – щороку у довкілля потрапляє близько 4,5 трильйона недокурків, що є дуже токсичним сміттям. Саме тліючі залишки від сигарет є найчастішою причиною лісових пожеж. Вирощування тютюну виснажує ґрунт, а токсичні пестициди та хімічні добрива, які використовуються, забруднюють ґрунтові води та річки. Окрім того, щороку у світі вирубується близько 200 га лісу для висівання тютюну на цій землі.

Вживання тютюну завдає найбільше шкоди в першу чергу людям, які живуть на межі бідності, і при цьому витрачають близько 10% свого сімейного доходу на сигарети. Натомість ці кошти було б краще витрати на їжу, освіту, охорону здоров’я.

«24% українців є курцями. Єдиним виходом, щоб полегшити тютюновий тягар, який навис над Україною, є зменшення поширеності куріння. Найефективнішим способом боротьби проти тютюну є законодавче регулювання цієї проблеми. Досвід показав, що попередні заходи щодо заборони реклами сигарет, звільнення громадських місць від тютюнового диму, підвищення ціни на тютюн зменшили споживання сигарет із 125 млрд штук у 2008 р. до 73 млрд штук у 2015 р.», – пояснила Лілія Олефір, виконавчий директор ГО «Життя».

Інформація з сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України