Природні джерела іонізуючого випромінювання у житлових приміщеннях та їх вплив на організм людини.

У житлових приміщеннях на людину впливають три основних природних джерела іонізуючого випромінювання: концентрація радону-222 у повітрі приміщень, природні радіонукліди у будівельних матеріалах, з яких побудоване та оздоблене житло, і  природне гамма-випромінювання.

Радон-222- природний радіоактивний газ, продукт розпаду урану, який не має запаху, смаку, кольору, і який у 7,5 раз важчий від повітря. Радон-222 знаходиться у всіх грунтах і породах звідки через отвори та щілини в підлозі будівель потрапляє до житлових приміщень. Накопичується  переважно в приміщеннях цокольних та перших поверхів будівель. Особливо небезпечні  для здоров’я людини продукти розпаду радону-222, які у вигляді аерозолю через дихальні шляхи потрапляють до легенів та можуть спровокувати розвиток раку легень.

Кількість природних радіонуклідів у будівельних матеріалах залежить від  походження та місця видобування сировини. Тривалий вплив високоактивних природних радіонуклідів у будівельних матеріалах негативно діє на органи і системи організму людини та може викликати онкологічні захворювання.

Природне гамма-випромінювання у житлових приміщеннях складається, в основному, з вторинного космічного випромінювання та може змінюватися в залежності від вмісту та активності природних радіонуклідів у будівельних матеріалах, з яких побудоване та оздоблене житло, а також інших факторів навколишнього середовища. Тривалий вплив високої потужності поглиненої  у повітрі дози гамма-випромінювання негативно діє на організм людини та може провокувати розвиток онкологічних захворювань різних органів і систем людини.

Лабораторія електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» надає послуги громадянам з проведення усіх видів радіологічних досліджень. Прийом звернень здійснюється щоденно (крім вихідних та святкових днів) за адресою: м. Харків, Помірки (тел. 315-00-48, 315-03-94), з 9 00 до 16 00.