Що треба знати від’їжджаючи за кордон

При плануванні відпустки у екзотичних країнах, треба пам’ятати, що цікаві напрямки для мандрів можуть бути ще й небезпечними у відношенні інфекційних захворювань.

Кожна країна має свій біоценоз, території, на яких існують природні осередки захворювань, культуру, в т.ч. харчову, яка може сприяти розповсюдженню окремих захворювань

Особливе занепокоєння викликають такі інфекції, як чума, жовта гарячка, холера, контагіозні геморагічні вірусні гарячки. Ці захворювання характеризуються важким перебігом та високою летальністю.

Заразитися чумою можна як при безпосередньому контакті з хворим, так і при укусах бліх, які є переносниками збудника. Активні природні вогнища чуми існують у Мадагаскарі, Конго, Танзанії, Казахстані, Китаї, Монголії, В’єтнамі, США, Перу.

Інфікування жовтою гарячкою відбувається при укусах комарів, контагіозними вірусними геморагічними гарячками – повітряно-крапельним шляхом або при потраплянні крові хворих на пошкоджені шкіру та слизові оболонки. Також у тропічних та субтропічних регіонах є лихоманки, які передаються через укуси комарів та інших комах – гарячка Денге, Чикунгунья, хвороба, викликана вірусом Зіка та інші.

Не втрачає актуальності тема захворюваності на холеру – епідемічні спалахи тривають у провінціях Ємену, Центральному регіоні Гани, Південному Судані. Холера – кишкова інфекція, провідний шлях інфікування – водний при купанні у водоймах або вживанні неякісної питної води.

Для того, щоб під час подорожі не захворіти на інфекційне захворювання, варто дотримуватись наступних правил:

  • туроператори (турагенції) повинні поінформувати вас про епідемічну ситуацію у тих країнах, до яких ви прямуєте;
  • по можливості ознайомтесь з інформацією щодо інфекційної захворюваності в країнах, у які ви збираєтесь подорожувати;
  • зважаючи на те, що більшість екзотичних інфекційних хвороб передаються при укусах комах (комарів, кліщів), подбайте про репеленти ;
  • якщо ви від’їжджаєте до ендемічних з жовтої лихоманки країн, відповідне щеплення потрібно отримати за 10 днів до виїзду;
  • не намагатися допомогти хворим птахам та тваринам;
  • мийте руки перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;
  • не купайтеся на необлаштованих пляжах;
  • не купуйте продукти харчування сумнівної якості та у випадкових осіб;
  • віддавайте перевагу бутильованій воді, водопровідну воду вживайте лише після кип’ятіння.

При перших ознаках інфекційного захворювання (лихоманка, погане самопочуття) або укусах тваринами звертайтесь за медичною допомогою.