Гельмінти у людини, симптоми та профілактика
Гельмінти – це паразити, які викликають гельмінтози.
У залежності від циклу розвитку та шляхів розповсюдження гельмінти поділяються на три групи:
• контактні гельмінти (гострики, карликовий ціп’як) – зараження відбувається безпосередньо від хворої людини через брудні руки та предмети побуту;
• геогельмінти (аскариди, токсокари, волосоголовці та ін.) – потрапляють в організм людини з немитими овочами, фруктами, їжею, через брудні руки, а також можуть розноситися на харчові продукти мухами;
• біогельмінти (опісторхіс, бичачий, свинячий ціп’яки, широкий стьожак, трихінели та ін.) – зараження відбувається при вживанні сирого фаршу, недосмаженого шашлику, м’яса, недосмаженої або виготовленої у домашніх умовах (з порушенням технологічної обробки) риби.
На теперішній час відомо біля трьохсот гельмінтозів людини.
Гельмінти набули здатність до довготривалого існування в організмі людини, при цьому викликаючи клінічні прояви в залежності від виду паразита, його локалізації в організмі та інтенсивності зараження: стомлюваність, нездужання, дратівливість, втрата ваги, головний біль, біль та здуття у животі, розлад шлунка, блювота, закріп, підвищення температури, кашель, біль у грудній клітці, збільшення печінки та селезінки, кишкова непрохідність, анемія, зневоднення, геморагічний пронос (кривавий пронос), висипання та сверблячка на шкірі, проблеми з очима (прояви кон’юнктивіту), сверблячка в області анального отвору, неврологічні порушення.
Можливий безсимптомний перебіг хвороби.
У групі ризику знаходяться люди, які живуть у приватних будинках; у яких є домашні тварини; ті, хто вживає некип’ячену воду; любителі м’яса з кров’ю, копченого м’яса або риби; шанувальники суші-ресторанів.
Для того, щоб попередити зараження гельмінтами, треба пам’ятати такі нескладні правила:
– регулярно мити руки, особливо після повернення з вулиці та перед їжею;
– дотримуватись гігієни нігтів і тіла;
– не пити воду з невідомих джерел, з відкритих водойм;
– утримуватись від купання у водоймах де є водоплавні птахи;
– не купувати м’ясо на стихійних ринках, не куштувати сирий фарш, не вживати недостатньо термічно оброблені м’ясні та рибні продукти;
– ретельно мити та обдавати окропом овочі, фрукти, ягоди та зелень;
– регулярно проводити обстеження та дегельмінтизацію домашніх тварин;
– від’їжджаючи за кордон, ознайомлюватись з епідситуацією та додержуватись правил профілактики інфекційних та паразитарних захворювань, які реєструються в країні перебування;
– використовувати репеленти з метою відлякування комарів та мошок;
– бути пильними при знаходженні Ваших дітей у пісочниці.