Профілактика геогельмінтозів

Грунт – величезна природна лабораторія, в якій безперервно протікають найрізноманітніші складні процеси руйнування й синтезу органічних речовин, утворюються нові неорганічні сполуки, відбувається відмирання патогенних бактерій, вірусів, найпростіших, яєць гельмінтів.

Ще в глибоку давнину розрізняли грунти «здорові» та «нездорові». «Здоровими» вважалися місцевості, розташовані на височинах із сухими грунтами, добре провітрюваних та інсольованих. До «нездорових» відносили території, розташовані в низинах, холодні, затоплювані, сирі, з частими туманами. Тому грунт має важливе гігієнічне значення для здоров’я населення та благоустрою населених місць і є чинником передачі інфекційних захворювань та інвазій. Захворювання, що викликаються гельмінтами, розвиток яких проходить у грунті, мають назву геогельмінтозів.

Зараження відбувається найчастіше при попаданні в організм людини забруднених ягід, овочів, фруктів, зелені, через брудні руки, при контакті з грунтом, піском (особливо в дітей), а також під час купання у річках або ставках.

Симптомами захворювання  є:

  • з боку шлунково-кишкового тракту: біль, здуття живота, схильність до закрепів або проносів, нудота, іноді блювота, втрата апетиту
  • з боку нервової системи: втома, дратівливість, у дітей іноді відставання у розумовому чи фізичному розвитку, порушення сну
  • з боку імунної системи: алергійні прояви, часті й тривалі захворювання
  • з боку кровотворної системи:анемія

П Р О Ф І Л А К Т И К А

 Дотримання санітарно-гігієнічних норм: старанно мити руки з милом перед

їдою, після вулиці, туалету, контакту з тваринами тощо.

-Коротко зрізати нігті, не гризти їх.

-Сирі овочі, фрукти, ягоди перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом.

-Знищувати мух, які є переносниками цих хвороб.

-Не забруднювати грунт дворів, садів, городів нечистотами, користуватись туалетами й підтримувати чистоту в них.

-Хіміопрофілактика протипаразитарними лікарськими засобами проводиться за призначенням лікаря.

Дослідження питної та річкової води, грунту та піску, овочів, ягід (полуниці), а також біоматеріалу (калу) на наявність яєць гельмінтів проводиться в паразитологічній лабораторії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» (м.Харків, Помірки,70, договірний відділ, т.315-04-13).