Сибірка.

Сибірка – гостре особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для людей і тварин, яке клінічно проявляється інтоксикацією, ураженнями шкіри, лімфатичних вузлів, внутрішніх органів. При несвоєчасному зверненні за медичною допомогою може розвинутися септична форма, яка завершується смертю хворого.

В Харківській області останній раз сибірка реєструвалася у березні 2016 року у свині в м. Чугуїв. Завдяки своєчасно проведеним протиепідемічним заходам вдалося уникнути захворювання людей.

Інфікування людей здійснюється при безпосередньому контакті з хворими тваринами, їх забої, вживанні недостатньо термічно обробленого м’яса, а також при проведенні робіт з ґрунтом, в якому наявні спори сибірки.

Збудник сибірки може утворювати спори, які відрізняються винятковою стійкістю – у воді зберігаються декілька років, в ґрунті, у висушеному стані й при заморожуванні – декілька десятиліть, навіть столітть.

На території Харківської області розташовано 584 населених пункти, в яких реєструвались випадки захворювань на сибірку тварин. Ці населені пункти та прилеглі території вважаються неблагополучними з сибірки, бо в них існує постійна загроза виникнення захворювань людей та тварин. Також на обліку перебувають 144 худобомогильника, де проводилося поховання трупів тварин, загиблих від цієї інфекції. Зазначені ділянки землі (ґрунтові вогнища) є резервуаром інфекції та реальною причиною виникнення захворювань у тварин. Також існують і невідомі ґрунтові вогнища, куди збудник потрапив при захороненні тварин у першій половині минулого століття або під час перегону худоби в роки війни. За останні 25 років більше половини випадків, що були зареєстровані серед тварин та людей, виникли у населених пунктах, які вважалися вільними від сибірки.

При проведенні робіт з виїмки та переміщення ґрунту (будівельних, гідромеліоративних, агротехнічних, пошукових) існує ризик потрапити до ґрунтового вогнища сибірки. Винесення спор на поверхню може призвести до інфікування людей як під час виконання робіт, так і в подальшому при перебуванні на зараженій території.

Радимо при проведенні всіх видів робіт, які пов’язані з виїмкою та переміщенням ґрунту, суворо дотримуватися правил техніки безпеки, застосовувати спецодяг, респіратори.

Перед початком будівельних робіт провести дослідження грунту на сибірку, яке виконується сучасними методами в лабораторії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України».