Кір – хворіти чи попередити?

Кір – гостре вірусне висококонтагіозне інфекційне захворювання з повітряно – крапельним шляхом передачі. Джерелом інфекції є хвора людина. Характерними симптомами кору є: підвищення температури тіла, ураження верхніх відділів респіраторного тракту і кон`юнктиви, висипка на слизових оболонках щік та поетапна висипка на тілі (1-й день: голова, шия, верхня частина грудної клітки, 2-й день: тулуб, верхні кінцівки, 3-й день: нижні кінцівки та дистальні відділи рук). Небезпечними є ускладнення при коровій інфекції (пневмонія та енцефаліт).

Після перенесеного захворювання зберігається довічний імунітет. Діти, що народилися від матерів, які перехворіли на кір, залишаються несприйнятливими до хвороби лише до 3-х місяців, так як протягом цього періоду в їх крові зберігаються захисні материнські антитіла. Особи, які не хворіли на кір і не щеплені проти неї, залишаються високо сприйнятливими до кору протягом усього життя і можуть захворіти у будь-якому віці.

За даними державного закладу «Український центр контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров`я України» в Україні спостерігається черговий епідемічний підйом захворюваності на кір.

За 5 місяців 2017 року в Україні зареєстровано 483 випадки кору, з них 386 (80,0%) серед дітей до 17 років, у тому числі 20 дітей до року. Найбільше випадків зареєстровано в Івано-Франківській (267) та Одеській (177) областях. Зареєстровано летальний випадок у не щепленої дитини від ускладнення – корової пневмонії.

У Харківській області зростання захворюваності відмічалося у 2014 році, коли було зареєстровано 128 випадків. За 6 місяців поточного року випадків кору не зареєстровано. Однак, незважаючи на відсутність реєстрації випадків кору та враховуючи циклічність розвитку епідемічного процесу, епідемічна ситуація є прогностично несприятливою. Зростання захворюваності очікується у серпні-вересні після закінчення курортного сезону та повернення населення з неблагополучних щодо захворюваності на кір територій України.

Формування нових організованих колективів, наявність великої кількості осіб з відсутністю протикорового імунітету, незадовільний стан імунізації як дитячого так і дорослого населення, зростання кількості осіб з груп ризику (роми, біженці, переселенці), у яких відсутні відомості про щеплення проти кору є надзвичайними факторами ризику щодо розповсюдження корової інфекції на території Харківської області.

Єдиним ефективним засобом профілактики кору та запобігання ускладнень є вакцинація. При правильній вакцинації імунітет виробляється у 95,0% вакцинованих на 21-28 день після введення вакцини. За даним КЗОЗ Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня на поточний час Харківська область забезпечена достатньою кількістю вакцини для профілактики кору, епідпаротиту та краснухи (КПК). Щеплення дітей (вакцинація у 12 місяців та ревакцинація у 6 років) проводиться комбінованою вакциною «PRIORIX™» виробництва GlaxoSmithKline, Бельгія у поліклініці за місцем проживання після огляду дитини та дозволу лікаря. Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказаннями до щеплення.
Зробіть правильний вибір на користь здоров’я своєї дитини!