Про заходи профілактики ентеровірусної інфекції

У розпалі літо – час відпусток та відпочинку. Здавалося б, усі зимові загрози здоров’ю залишились у минулому, але на зміну грипу та ГРВІ приходять інші інфекції. Саме у цей період активізуються ентеровірусні інфекції.

Це багаточисленна група вірусів, які здатні розмножуватись майже в усіх органах і тканинах організму, та обумовлювати важкі захворювання, такі як: кишкові інфекції, серозний менінгіт, менінгоенцефаліт, міокардит та перикардит, герпетична ангіна, хронічний пієлонефрит, поліомієліт та інші.

Існування ентеровірусів у природі обумовлено наявністю двох основних резервуарів – людини, в якої відбувається розмноження та накопичення вірусу, та зовнішнього середовища (вода, грунт, харчові продукти), в якому вони здатні виживати завдяки високій стійкості.

Пік захворюваності припадає на період з червня по жовтень.

Основними шляхами передачі ентеровірусних інфекцій є:

– фекально-оральний, контактно-побутовий (через предмети побуту, забруднені руки, при недотриманні особистої гігієни);

– повітряно-крапельний, якщо збудник розмножується в дихальних шляхах, при кашлі, чханні;

– водний шлях – через воду, при купанні у забруднених водоймищах, басейнах (при заковтуванні води).

На сьогодні вакцини від ентеровірусної інфекції не існує. Через різноманіття видів збудників розробити вакцину, здатну захистити одночасно від всіх груп ентеровірусів практично не можливо. В даний час проводиться лише вакцинація від поліомієліту.

Після перенесеної інфекції формується довічний типоспецифічний імунітет, тільки до того типу вірусу, яким перехворіла людина.

Від інших різновидів ентеровірусів він захистити не може.

Щоб уберегти себе та свою дитину від захворювання профілактичні заходи потрібно спрямувати на запобігання інфікування, а саме:

– дотримуватись правил особистої гігієни;

– мити фрукти і овочі перед вживанням, по можливості обдавати окропом ягоди і фрукти;

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

– вживати гарантовано безпечну воду та напої (кип’ячена вода, напої у фабричній упаковці);

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб;

– для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами;

– під час купання або пірнання не ковтати річкову воду;

– змалку привчати дітей вести здоровий спосіб життя, забезпечити збалансоване харчування.

У випадку виявлення перших ознак захворювання необхідно звернутись до закладу охорони здоров’я або негайно викликати швидку допомогу.