Профілактика малярії.

Малярія – це група трансмісивних паразитарних захворювань, що викликається паразитами роду плазмодіїв  та передається людині при укусах комарів роду Anopheles (так званих «малярійних комарів»). Захворювання часто починається з нездужання, слабкості, головного болю, болю в м’язах, суглобах, попереку, сухості в роті. Потім відмічається періодичне підвищення температури тіла, яке супроводжується ознобом та проливним потом.

Хвороба найбільш поширена в країнах тропічного клімату. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я  малярія реєструється у 114 країнах Африки, Центральної та Південної Америки, Азії, Океанії та країнах СНД.

Щорічно у світі  реєструється близько 500 мільйонів нових випадків захворювань і приблизно 1,5-2,7 мільйонів смертей (як мінімум одна смерть кожні 30 секунд), 90% яких реєструється в країнах Африканського континенту.

У 2016 році на території України серед цивільних громадян зареєстровано 43 випадки малярії, з яких 1 з летальним наслідком. З них громадянами України було завезено 32 випадки, іноземцями – 11 випадків. Найбільшу кількість випадків завезено у Одеську, Харківську, Донецьку, Кіровоградську, Чернівецьку області та м.Київ.

Джерелом збудника є хворі на малярію та паразитоносії. Існує три шляхи  передачі збудника захворювання:

-транмісивний – через укус комара;

-внутрішньоутробний – від матері до плода;

-інокуляційний – при парентеральному введені інфікованої крові.

Сприйнятливість людини до малярії дуже висока. Виняток становлять деякі групи  місцевого населення, які мають генетично обумовлену природну опірність до збудника малярії.

Імунітет при малярії має нестійкий характер. Слід звернути увагу, що щеплення для профілактики малярії не проводяться. Для попередження цього захворювання особам, які від’їжджають в країни ендемічні з малярії проводять хіміопрофілактику, яку треба розпочати за тиждень до виїзду, продовжувати весь період перебування  і навіть ще 4 тижні після повернення з неблагополучної з малярії місцевості. Препарат та його профілактична доза визначається лікарем з урахуванням ступеню поширеності малярії у кожній конкретній місцевості.

Якщо після відвідування тропічної країни у Вас виникла лихоманка, з’явились головний біль, біль у м’язах, негайно звертайтесь до лікаря! Обов’язково попередьте лікаря, яку країну Ви відвідували та коли!  Малярія може розвинутись і через рік  після повернення з подорожі.