Що потрібно знати про педикульоз

Педикульоз – це ураження головними та платтяними вошами.

На території Харківської області  за 6 місяців поточного року зареєстровано 419 випадків головного педикульозу , 71% серед уражених – це діти до 17 років.

Окрім того, що педикульоз є самостійним захворюванням, яке вимагає своєчасного виявлення, лікування та профілактики, платтяні і головні воші є переносниками тифу, волинської гарячки   та      зворотного  тифу.

Воші протягом свого життя перебувають на тілі людини і живляться її кров’ю, при своєму розвитку проходять 3 стадії: яйце-гнида, личинка і статевозріла воша.

Платтяна воша живе у білизні людини, при великій кількості може селитися в одязі, постільній білизні, панчохах, взутті. Тривалість життя – 32-46 діб.

Головна воша найчастіше живе у волосистій частині голови, в основному, на скронях, потилиці, тім’ї, але може зустрічатися також на тілі, одязі, білизні. Тривалість життя дорослих вошей 27-38 діб.

Розповсюджуються воші, переповзаючи з однієї людини на іншу при безпосередньому контакті, при користуванні спільними речами – одягом, білизною, головними уборами, гребінцями, щітками для волосся та інше. Збереженню завошивленості сприяють скупченість населення, порушення санітарно-гігієнічного режиму, а також невиконання правил особистої гігієни.

З метою виявлення вогнищ педикульозу в плановому порядку проводяться огляди різних контингентів населення медичним персоналом відповідно до чинних нормативних актів.

Громадянам також необхідно проводити огляд членів родини після перебування в готелях, таборах, місцях масового скупчення людей, подорожуванні в літаках, потягах, автобусах міжміського сполучення, контакту з завошивленою особою.

При виявленні вошей на будь-якому ступені розвитку (яйце, личинка, доросла воша) дезінсекцію проводять одночасно, знищуючи вошей безпосередньо як на голові, тілі людини, так і на його білизні, одязі та інше (на протязі 1 доби).
Дезінсекційні заходи по боротьбі з вошами включають механічний, фізичний та хімічний методи            боротьби.
Механічний метод звільнення від вошей та їх яєць проводиться шляхом вичісування густим гребенем, обстригання або гоління. Волосся збирається на папір і спалюється.

Перед вичісуванням волосся промивається теплим 5-10% розчином столового оцту, голова зав’язується хусткою або рушником, експозиція 30 хвилин – 1 година. Після цього полегшується вичісування яєць вошей.

При хімічному методі боротьби використовуються сучасні, зареєстровані в чинному порядку інсектицидні засоби – педикулоциди, які широко представлені в аптечній мережі.

Після обробки педикулоцидами волосся промивають столовим оцтом, потім проводять вичісування яєць вошей.

Із фізичних методів обробки використовують чищення речей, обробку високою температурою (кип’ятіння, прогладжування або камерний спосіб обробки).

Завошивлену білизну кип’ятять у 2% розчині кальцинованої соди протягом 15 хвилин, прасують з обох сторін, звертаючи особливу увагу на шви, зборки, зморшки та інше.

Для обробки одягу та постільних належностей застосовують переважно камерний спосіб дезінфекції.

Камерне знезараження проводиться  фахівцями відділень дезінфектології відокремлених структурних підрозділів ДУ«Харківський ОЛЦ МОЗ України» в загальному комплексі заключних дезінфекційних заходів в осередку педикульозу.

Адреси та контактні телефони філій ДУ«Харківський ОЛЦ МОЗ України» зазначені на нашому сайті в розділі «Структура».