Комарі в підвальних приміщеннях

Підвали багатоповерхових житлових будинків, при несправності інженерних мереж, нерідко підтоплюються, що є сприятливим середовищем для виплоду та існування підвальних комарів, які переносять арбовірусні інфекції, туляремію та дирофіляріоз. Укус комара може бути причиною виникнення і алергічних реакцій. При розчісуванні укусів на шкірі, особливо у дітей, виникають пухирі, які часто ускладнюються піодермією (гнійним враженням шкіри). Нападають на людей лише самки комарів, які харчуються кров’ю, що є необхідним для їх подальшого розмноження.

Комарі, які виплоджуються в підвальних приміщеннях, належать до виду Cx.pipiens molestus. Окрилені комарі розлітаються по підвалах, проникають через двері, вентиляційні віддушини в під’їзди, квартири і нападають на людей. При сприятливих умовах комарі можуть виплоджуватись в підвалах круглий рік.

Боротьба з комарами в підвальних приміщеннях включає:

  • Своєчасне виявлення місць виплоду та скупчення комарів;
  • Проведення знищувальних заходів із застосуванням інсектицидів (препаратів для знищення);
  • Усунення умов, сприятливих для виплоду комарів (ліквідування стоків, усунення течі комунікацій, осушення підвальних приміщень);
  • Застосування індивідуальних заходів захисту: засітчування вентиляційних віддушин, вікон, дверей, застосування репелентних засобів (кремів, аерозолів) і фумігаторів.

У випадку виявлення комарів на сходових клітинах, в коридорах житлових будинків, необхідно звернутись до територіальних дільниць КП «Жилкомсервіс» для організації та проведення відповідних заходів.

Видова діагностика комах, що мають епідемічне значення, проводиться в паразитологічній лабораторії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» (м. Харків, Помірки, 70, договірний відділ, т. 315-04-13).