Шкідливість зловживання алкоголем для здоров’я людини

На сьогоднішній день в Україні поширеною звичкою залишається вживання спиртних напоїв, до складу яких входить етиловий спирт (етанол). Етанол  — це токсична речовина з наркотичною дією, за ступенем впливу на організм людини належить до четвертого класу небезпечних речовин.

Алкогольна залежність – це гостра соціально-культурна проблема в Україні. Щороку в Україні ставлять на облік 100 тисяч алкоголіків. Загальна їх кількість складає близько 700 тис. осіб. Майже 40% українських підлітків 14—18 років регулярно вживають спиртні напої. Алкоголь є причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків.

У організмі постійно міститься невелика кількість етилового спирту, що утворюється на проміжкових етапах обміну  вуглеводів, або внаслідок бродильних процесів у шлунково-кишковому тракті. Концентрація його у крові не перевищує 0,1-0,3 г/л. Невелика кількість етанолу, що надходить до крові у результаті вказаних процесів, не є небезпечною, оскільки швидко знешкоджується ферментними системами печінки та інших тканин.

Однак, у разі частого вживання великої кількості спиртних напоїв у людини може виникнути алкогольна залежностість (алкоголізм). Алкоголь  — отрута, що знищує клітини (цим обумовлюється оброблення  спиртом  порізів та ран, щоб вбити мікроби). Після вживання алкогольних напоїв етанол швидко всмоктується в шлунково-кишковому тракті та потрапляє в мозок людини, де вступає в контакт з нервовими клітинами, досягаючі максимальної концентрації через 40-90 хвилин після вживання. Якщо прийняти стандартний вміст спирту у крові за 1, то у печінці людини, що вживала алкоголь, він дорівнюватиме 1,5, а у мозку — 1,75) — відповідно, у першу чергу вбиваючи клітини у цих органах. Концентрація етанолу, після якої клітини мозку починають відмирати, досягається після споживання понад усього 20 мл етилового спирту чоловіками та 10 мл жінками.

Крім того, у гонитві за дешевим алкоголем можна стати жертвою шахраїв, що виготовляють небезпечні сурогати алкоголю з використанням метилового спирту (метанолу). Метиловий спирт (метанол) – небезпечна отрута. При потраплянні до організму 10 мл метанолу можливе важке отруєння, що призводить до сліпоти, а при вживанні 80-150 мілілітрів метанолу (1-2 мілілітра чистого метанолу на кілограм тіла) зазвичай наступає смерть людини.

У 2016 році мав місце випадок масового отруєння сурогатами алкоголю людей в Україні. Всього за період масового отруєння загинуло 69 людей, серед яких 53 мешканці Харківської області.

З метою запобігання шкідливої дії алкоголю необхідно:

– утриматись від частого вживання алкогольних напоїв;

– добова доза алкоголю не повинна перевищувати більше 10 г чистого етанолу, що приблизно становить 30 мл горілки, віски, бренді або рому (40% об.), 75 мл крепленого солодкого вина або вермута (17-20% об.), 100 мл червоного чи білого вина (11-13% об.); 250 мл пива (5% об.);

– відмовитись від вживання алкоголю особам до 18 років, вагітним жінкам, людям, хворим на сердцево-судинні захворювання, захворювання нервової системи, психічні розлади та інші хронічні хвороби, особам, що приймають ліки та керують транспортними засобами;

– своєчасно виявляти осіб, хворих на алкоголізм та проводити роз’яснювальну роботу щодо необхідності негайного лікування;

– не купувати дешеві алкогольні напої сумнівної якості у випадкових осіб;

– зменшити рекламу алкоголю у засобах масової інформації, особливо на телебаченні.