Що таке правець і як від нього вберегтися

Правець – це одна із найнебезпечніших і важких гострих інфекційних хвороб, яка виникає внаслідок проникнення збудника (Clostridium tetani) в організм через ушкоджену шкіру або слизові оболонки. Потрапляючи у рану бактерія виробляє тетаноспазмін – надпотужний нейротоксин, який блокує нейромедіатори у центральній нервовій системі і викликає судоми.

Збудник правцю особливо розповсюджений у ґрунті теплих і вологих регіонів, а також знаходиться у кишківнику людини та усіх травоїдних тварин. Зараження людини відбувається через забруднення при травмах, укусах тваринами та ін. Особливо високий ризик зараження у працівників сільського господарства, промислових підприємств, присадибних ділянок.

Інкубаційний період триває від 3 до 30 днів (найчастіше – 5-14 днів). Чим він коротший, тим важчий перебіг хвороби. Здебільшого захворювання починається гостро. У частини хворих неприємні відчуття у ділянці рани (тягнучий біль, незначні посмикування м’язів навколо неї), головний біль, підвищена пітливість, дратівливість. Одним з перших характерних симптомів хвороби є тризм – напруження і судомне скорочення жувальних м’язів, що ускладнює відкривання рота. Невдовзі виникає дисфагія – ускладнене ковтання, внаслідок спазму м’язів глотки. Згодом тонічні судоми охоплюють всі м’язи тулуба, хворий вигинається дугою, опираючись на п’яти і потилицю (опістотонус). Притомність при правці збережена. Смертність сягає 70% у залежності від віку, лікування, загального стану хворого. Без госпіталізації та інтенсивного лікування кількість летальних випадків серед людей найстаршого та наймолодшого віку – 100%.

Захворювання на правець легше попередити ніж лікувати. Безальтернативний захист від правця – це специфічна профілактика, яка проводиться у плановому або екстреному порядку. Планова вакцинація проводиться згідно з Календарем профілактичних щеплень правцевим анатоксином, який входить до складу комбінованих вакцин, що використовуються при первинному вакцинальному комплексі, який діти отримують на першому році життя з 2-х місячного віку. Ревакцинація проводиться у віці 18 місяців, 6 та 16 років, а потім кожні 10 років. Ефективність і дієвість протиправцевих вакцин сягає практично 100%.

Екстрена профілактика проводиться при будь-яких травмах, при яких має місце порушення цілісності шкіри і слизових оболонок, відмороженнях та опіках II–IV ступеня, укусах тварин, при проникаючих пораненнях кишківника, позалікарняних абортах і пологах, гангрені і т. п. Екстрена профілактика проводиться до 20 дня з моменту передбачуваного інфікування, але чим раніше потерпілий звернеться за медичною допомогою, тим вище її ефективність.

Неспецифічна профілактика включає заходи, покликані знизити ймовірність зараження, а саме – зменшити кількість пошкоджень шкіри і травм у побуті та на виробництві.

Бережіть своє здоров’я та життя!