Захистись від гепатиту А

Гепатит А – гостра інфекційна хвороба, що спричиняється вірусом гепатиту А з переважним ураження печінки і шлунково – кишкового тракту. Передається переважно фекально – оральним шляхом при вживанні питної води, харчових продуктів, забруднених випорожненнями хворої людини, предметів побуту та через брудні руки.

Єдине джерело інфекції – хвора людина з будь – якими появами хвороби. Особливо небезпечними є безсимптомні, безжовтушні форми хвороби.

Вірус гепатиту А стійкий у зовнішньому середовищі, він витримує заморожування, стійкий при нагріванні до 60оС протягом години, зберігає активність при кімнатній температурі до 4-х тижнів. Від моменту зараження людини до появи перших ознак захворювання проходить від 7 до 50 днів. У більшості випадків хвороба розпочинається гостро, з підвищення температури до 38,5 протягом перших 2-3 днів, хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді блювоту та відчуття важкості у правому підребер`ї. Жовтушний період проявляється жовтушністю склер, слизових оболонок, шкіри. Після перенесеного захворювання формується стійкий тривалий імунітет.

Для вірусного гепатиту А характерна осінньо-зимова сезонність, пік якої припадає на жовтень-листопад. Спалахи найчастіше реєструються у дитячих дошкільних навчальних закладах при формуванні нових колективів.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А?

  1. Використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду питну бутильовану воду промислового виробництва або з централізованих джерел водопостачання.
  2. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно мити, обдавати окропом.
  3. Не вживати продукти, які придбані на стихійних ринках.
  4. Дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
  5. Купатись у спеціально відведених та обладнаних місцях.

Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту А є вакцинація.

При появі перших ознак захворювання, терміново звертайтесь до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!

Пам’ятайте! Від дотримання вищезазначених правил залежить стан Вашого здоров’я!