Геморагічна гарячка з нирковим синдромом

Геморагічна гарячка з нирковим синдромом (ГГНС) – гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, яке відноситься до природно-вогнищевих та широко розповсюджено в лесовій та лісостеповій зоні. Природні осередки цього захворювання розташовані і на території нашої області у 12 районах та біля мікрорайону Залютино у м. Харкові.

Зараження людини трапляється при контакті з інфікованими мишоподібними гризунами ( при вживанні їжі, яка заражена сечею гризунів або при вдиханні пилу, який містить сухі екскременти гризунів).

Хворіють найчастіше мешканці сіл. Захворюваність серед мешканців міст пов’язана найчастіше з відвідуванням природних осередків та прибиранням дачних приміщень на початку сезону. Припадає на теплий період року та восени при масовій міграції гризунів до населених пунктів.

Збудником хвороби є віруси, які розповсюджуються інфікованими дрібними ссавцями із сечею, екскрементами та слиною. Інфіковані дрібні ссавці тривало виділяють вірус у зовнішнє середовище (трава, ґрунт, ягоди, гриби, овочі, фрукти, хмиз, сіно, солома та інше). У Харківській області основним носієм вірусу є руді нориці.

Після проникнення в організм людини через ушкоджені шкірні покриви або слизову оболонку вірус ГГНС потрапляє в кров. Інкубаційний період триває 10 – 45 днів. Захворювання виникає гостро з підвищення температури тіла до 39 – 41ºС. Через 3 – 5 днів захворювання початковий період змінюється періодом геморагічних проявів з нирковою недостатністю, який триває 5 – 7 днів. З’являється дрібноплямиста висипка, яка локалізується на шкірних покривах плечового поясу, пахвових областей, бокових поверхнях грудної клітини, має вигляд дрібних крапок, які групуються у смуги, тримаються декілька днів і поступово зникають. При вдиханні інфікованого пилу розвиваються тяжкі форми пневмоній. Несвоєчасне діагностування та лікування цього захворювання призводить до летального наслідку.

До заходів профілактики відносяться:

– проведення дератизаційних заходів (боротьба з гризунами);

– дотримання правил зберігання продуктів харчування, питної води та недопущення забруднення їх під час перебування в природних осередках;

– проведення вологих прибирань в приміщеннях;

– своєчасне проведення ремонту приміщень (комор, підвалів, погребів тощо), де зберігаються продукти харчування, з метою недопущення проникнення в них гризунів.

Специфічної профілактики цього захворювання не існує. При перших симптомах захворювання на ГГНС необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.