Черевний тиф – варто пам’ятати.

Серед групи гострих кишкових інфекцій особливе місце займає черевний тиф, яким хворіє виключно людина. Захворювання поширене по всьому світу, характеризується загальною інтоксикацією, ураженням шлунково-кишкового тракту, циклічним перебігом, висипом на шкірі.

Збудник, що викликає захворювання, відноситься до роду сальмонел. Тифозні сальмонели стійкі до низьких температур, виживають у воді від 3 до 6 місяців, добре зберігаються і розмножуються в харчових продуктах, особливо в молоці, сирі, сметані, м’ясному фарші, в овочевих салатах. Під дією високої температури швидко гинуть.

Єдине джерело поширення інфекції – хвора людина і бактеріоносій, які виділяють значну кількість збудників у довкілля з випорожненнями та сечею. До черевного тифу сприйнятливі майже усі люди. Зараження може відбутися при вживанні забруднених харчових продуктів, води, при контакті з хворою людиною у випадку недотримання правил особистої гігієни.

Період від зараження до появи перших симптомів триває від 3 до 25, частіше 10-14 днів. У більшості випадків захворювання починається поступово, хоча нерідко відзначається гострий початок: підвищується температура тіла, яка до 4-7-го дня досягає високих цифр, з’являється слабкість, підвищена стомлюваність, погіршується апетит, сон. Температура тримається на високих цифрах 2 – 3 тижні; зниження її відбувається повільно, з великими коливаннями між ранковою та вечірньою температурою. Відзначається наростаюча блідість шкіри, збільшується печінка та селезінка. Хвороба протікає досить важко, ускладненням черевного тифу є кишкова кровотеча.

Кожна людина повинна самостійно піклуватися про своє здоров`я та з метою профілактики дотримуватись правил особистої гігієни (мити руки після відвідування туалету та перед вживанням їжі) і гігієни харчування: ретельно мити овочі і фрукти, проводити достатню термічну обробку м`ясних продуктів, молока. Важливу роль відіграє споживання чистої води з перевірених джерел.

Особливо небезпечною ця хвороба може бути для мандрівників та осіб, які відвідують інші країни з низьким рівнем санітарно-епідемічного благополуччя.

При перших підозрах або появі симптомів необхідно звертатися за допомогою до лікаря.

Ваше здоров’я у Ваших руках!!!