Гігієнічні вимоги до одягу

Медичні вимоги безпеки до одягу та матеріалів, які використовуються для його виготовлення, встановлені Державними санітарними нормами та правилами № 3.3-182-2012 «Матеріали та вироби текстильні, шкіряні і хутрові. Основні гігієнічні вимоги».

Одяг захищає людину від несприятливих метеорологічних чинників та різних механічних ушкоджень. Він повинен бути комфортним та безпечним для здоров’я людини.

Загальновідомо, що найкращими є тканини з натуральних матеріалів – бавовни, льону та вовни. Але й вони можуть бути небезпечними внаслідок використання неякісних фарбувальних матеріалів. Тканини із хімічних волокон (штучні – продукт хімічної переробки природних високомолекулярних сполук, та синтетичні – одержані із синтетичних полімерів шляхом хімічного синтезу) – міцні, гарні та практичні, однак вони є більш небезпечними у порівнянні з натуральними матеріалами, оскільки можуть виділяти у підодяговий повітряний простір різноманітні хімічні речовини.

Одяг із синтетичних поліамідних (капрон, нейлон), поліефірних (лавсан, дакрон), поліакрилнітрильних (нітрон, орлон), полівінілхлоридних (хлорин) і штучних целюлозних (віскоза, ацетат, триацетат) волокон має недостатню хімічну інертність, високу електризуючу силу, низьку гігроскопічність і виражену твердість.

Окремо слід виділити вимоги до дитячого одягу. Одяг першого і другого шарів для дітей віком від 0 до 3 років, дитячі конверти і ковдри літнього асортименту повинні виготовлятися винятково з натуральних матеріалів. Поверхня виробів, що не має безпосереднього контакту зі шкірою дитини, може бути оздоблена синтетичними матеріалами. Натільна та постільна білизна для дітей віком до 7 років також повинна виготовлятися тільки з натуральних тканин, а для дітей віком від 8 до 18 років допускається виготовлення одягу з тканин і трикотажних полотен змішаного типу – з натуральних та штучних волокон.

Матеріали текстильні, шкіряні, хутрові та вироби з них (далі – продукція), що реалізуються, повинні супроводжуватися документами, що підтверджують їхню якість та безпечність Виробник зобов’язаний забезпечити виробничий контроль сировини і продукції, що випускається, на предмет їх безпечності для людини згідно з гігієнічними нормативами та регламентами.

За результатами лабораторних досліджень, проведених ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» у 2016 році, 25% проб матеріалів та виробів текстильних, шкіряних та хутрових не відповідали гігієнічним вимогам за рівнями міграції формальдегіду, фенолу, діоктилфталату, які перевищували нормативні показники у 2-3 рази.

Національним агентством з акредитації України засвідчена компетентність санітарно-гігієнічної лабораторії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» відповідно до вимог міжнародних стандартів ДСТУ ІSO/ІЕС 17025:2006 (ІSO/ІЕС 17025:2005) у сфері випробувань текстильних, шкіряних та хутрових матеріалів і виробів з них.

Запрошуємо до співпраці всіх виробників продукції та зацікавлених осіб. Для отримання консультацій та з питань укладання договорів пропонуємо звертатись до відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень нашого Центру за адресою: м. Харків, Помірки, тел. 315-01-97.