Про ситуацію з «кліщових» інфекцій

На осінній період приходиться другий пік активності кліщів у природі, у зв’язку з чим зростає загроза інфікування людей інфекціями, які передаються при укусі кліщами.

У Харківській області підтверджено циркуляцію серед кліщів збудників іксодового кліщового бореліозу, анаплазмозу, ерліхіозу, туляремії.

Найбільш поширений іксодовий кліщовий бореліоз. В області за результатами моніторингу визначено 394 території, де є осередки цієї інфекції. За результатами досліджень у 2017 році рівень інфікованості кліщів бореліями  склав 15,9 % проти 14,9% у минулому році.

За 9 місяців 2017 року зареєстровано 137 випадків хвороби Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз), 31,6% захворілих постраждали у рекреаційних зонах  м. Харкова, 22,8% у зонах відпочинку в районах області.

Щоб попередити присмоктування кліщів необхідно додержуватись наступних правил:

  • перед заходом у ліс, лісосмуги, рекреаційні зони бажано обробити поверхню тіла аерозолем-репелентом для відлякування кліщів;
  • одяг повинен перешкоджати кліщу потрапити на тіло людини (штани необхідно заправити у шкарпетки, светр – у штани, верхній одяг повинен мати капюшон, щільні кулиску та манжети);
  • кожні дві години при перебуванні на природі проводити само- і взаємо огляди, перед заходом до приміщення ретельно стряхнути верхній одяг.

Необхідно пам’ятати, що кліщів можливо занести у домівку разом з грибами, квітами, підібраними з землі гілочками та листям для осінніх букетів. Тому кліща можливо виявити на тілі і через декілька днів після відвідування природи.

У разі присмоктування кліща треба його якомога швидше видалити, краще це зробити у медичній установі. Для виключення ризику захворювання рекомендуємо дослідити кліща на «кліщові» інфекції, що можливо зробити у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» (тел. 315-01-20).

Якщо кліща неможливо дослідити або він виявився інфікованим,  необхідно негайно звернутись до лікаря-інфекціоніста. Профілактичне лікування найбільш ефективне, коли його розпочинають у перші 3 доби після присмоктування кліща. Серед близько 1800 осіб, що звернулись у поточному році за медичною допомогою з приводу укусів кліщів, захворіло тільки 3 особи (короткий інкубаційний період та відмова від превентивного лікування).

Довідково. Хвороба Лайма  –  це природно-осередкова інфекційна хвороба, характеризується переважним ураженням шкіри (у вигляді мігруючої еритеми), нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Інкубаційний період триває від 3 до 35 діб. У разі несвоєчасного лікування набуває хронічного перебігу.